Pumpkin pie

Pumpkin pie

02 października 2017

Jarosław Uściński

Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni,

Właściciel Restauracji Moonsfera w Warszawie,

Trener Kulinarny

Pumpkin pie

Składniki:

  • dynia (obrana czysta) – 600 g
  • kajmak – 200 g
  • śmietanka – 200 g
  • jaja – 8 szt.
  • cukier – 2-4 łyżki stołowe
  • masło (do nasmarowania foremki)

Do moździerza:

  • kora cynamonu, kardamon, anyż, pieprz czarny, sól (odrobina), gałka muszkatołowa, goździk (tylko kulka), imbir suszony. W sumie powstanie jedna płaska łyżka stołowa mieszanki przypraw
  • płatki owsiane – 100 g
  • cukier 50 g
  • kora cynamonu (do smaku)
  • masło – 30 g

Sposób przygotowania:

Spód czyli smażone płatki owsiane. Na patelnię wkładamy masło, płatki obsmażamy aż do lekkiego ze złocenia, wtedy dodajemy cukier, ciągle mieszając. Powstaje chrupiąca, wonna i sypka masa, którą wysypiemy na dno foremki – ok. 1 cm.

Dynię dusimy z odrobiną wody do miękkości. Gdy jest miękka dodajemy przyprawę i po kilku minutach miksujemy. Następnie do schłodzonej dyni dodajemy jajka i śmietankę oraz kajmak. Cukier o ile nastąpi taka potrzeba (kajmak jest słodki bardzo). Solidnie wymieszaną masę, delikatnie wylewamy na płatki do wysokości ok. 3 cm. Pieczemy w temperaturze ok. 130 °C przez 50 min. Jednak należy pamiętać, że każdy piec jest inny. Jak podawać ten deser – ja kocham z kwaśna śmietaną.