Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Tatar wołowy z majonezem wasabi, shimej, sosem z pieczonego czosnku, chipsami z ziemniaków

23 maja 2018

Mięso posiekać, dodatki pokroić w równą drobną kostkę, dodać wszystko do jednego pojemnika i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i musztardą.

przeczytaj całość

Krem z zielonego groszku z wędzonym twarogiem, oliwą miętową i wiosennymi ziołami

16 maja 2018

Zielony groszek wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego, dodajemy zioła (natka pietruszki, koperek, trybula) i gotujemy przez ok. 2-3 min. Przekładamy do miksera i miksujemy z kawałkami lodu tak długa aż krem będzie jednolity i gęsty.

przeczytaj całość

Tort z kapusty kwaśnej

12 kwietnia 2018

Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut.

przeczytaj całość

Jesiotr na puree z marchwi, komosą ryżową i warzywami

16 marca 2018

Jesiotra filetujemy następnie robimy solankę 5% jesiotra kroimy na porcje po 150 g i wkładamy do solanki na około 15 min. Po wyjęciu z solanki rybę smażymy na maśle klarowanym.

przeczytaj całość

Comber z sarny w ziołach na puree z pasternaku i białej czekolady...

7 marca 2018

Comber z sarny nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, żeby powstał równy wałek i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mięso obsmażamy krótko na patelni z każdej strony i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12 minut.

przeczytaj całość

Zupa malinowa z burakiem

13 lutego 2018

Buraki pieczemy z odrobiną soli w foli aluminiowej aż do miękkości. Przygotowujemy wywar warzywny. Cześć wywaru gotujemy, dodając ziemniaki i przyprawy. Buraki i maliny rozdrabniamy w mikserze lub blenderze i dodajemy do wywaru z ziemniakami.

przeczytaj całość

Chrupiąca zapiekanka po włosku

9 lutego 2018

Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi, nakładamy porcję pesto bazyliowego. Dodajemy starty Bursztyn oraz plaster pomidora. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy solą oraz pieprzem i zapiekamy ok. 20 minut/200°C.

przeczytaj całość

Pasztet ze ślimaka

9 stycznia 2018

Ślimaki płuczemy i przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie myjemy podgardle, podsmażamy na oleju do brązowego koloru, dodajemy do garnka ze ślimakami i odstawiamy na ogień. Warzywa obieramy, płuczemy i dodajemy do garnka z mięsem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu, do miękkości produktów. Cebulę i czosnek obieramy i smażymy na maśle do lekkiego koloru.

przeczytaj całość

Świąteczny sandacz

11 grudnia 2017

Doprawionego sandacza zawijamy w plastry zblanszowanej marchwi i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Namoczone grzyby podsmażamy na oleju lnianym, następnie dodajemy pęczak i bulion warzywny. Całość gotujemy, często mieszając (tak jak risotto).

przeczytaj całość

Pieczony w całości pasternak z marynowanym żółtym burakiem i ziołowym pesto

22 listopada 2017

Pasternak szorujemy gąbką w zimnej wodzie, osuszamy, solimy, polewamy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temp. 180 c przez 45 min. Zagotowujemy 250 ml wody razem z octem winnym, piri-piri i solą.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl