Placuszki kukurydziane z pomidorową oliwą i anchois w towarzystwie Hiszpańskich Oliwek
Składniki:
10 czarnych oliwek
starty pomidor
3 łyżeczki oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii lub oregano
sól i pieprz
fileciki z anchois
Składniki na ciasto:
75 g maki kukurydzianej
75 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oliwy z oliwek, woda
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę kukurydzianą i pełnoziarnistą, dodać odrobinę wody. Ugniatać rekami, do moment, aż ciasto nie będzie lepkie. Odstawić. Uformować małe kulki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku 180 stopni, do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Odłożyć na bok do ostygnięcia. W miseczce wymieszać startego pomidora z oliwą z oliwek, dodać posiekane listki bazylii lub oregano. Doprawić solą i pieprzem. Przepłukać fileciki z anchois w wodzie, by nie były za słone. Placuszki podawać z zawiniętym w rulon filecikiem, łyżeczką pomidorowej oliwy oraz posiekanymi na cząstki oliwkami. Przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem.