Placuszki kukurydziane z pomidorową oliwą i anchois w towarzystwie Hiszpańskich Oliwek

Placuszki kukurydziane z pomidorową oliwą i anchois w towarzystwie Hiszpańskich Oliwek

26 stycznia 2015

Placuszki  kukurydziane z pomidorową oliwą i anchois w towarzystwie Hiszpańskich Oliwek

Składniki:

10 czarnych oliwek

starty pomidor

3 łyżeczki oliwy z oliwek

kilka listków świeżej bazylii lub oregano

sól i pieprz

fileciki z anchois

Składniki na ciasto:

75 g maki kukurydzianej

75 g mąki pełnoziarnistej

2 łyżki oliwy z oliwek, woda

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę kukurydzianą i pełnoziarnistą, dodać odrobinę wody. Ugniatać rekami, do moment, aż ciasto nie będzie lepkie. Odstawić. Uformować małe kulki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku 180 stopni, do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Odłożyć na bok do ostygnięcia. W miseczce wymieszać startego pomidora z oliwą z oliwek, dodać posiekane listki bazylii lub oregano. Doprawić solą i pieprzem. Przepłukać fileciki z anchois w wodzie, by nie były za słone. Placuszki podawać z zawiniętym w rulon filecikiem, łyżeczką pomidorowej oliwy oraz posiekanymi na cząstki oliwkami. Przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem.