Składniki:
2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)
500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki
6 jajek
1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)
250 g masła (miękkie, niesolone)
200 g cukru pudru
bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)
Przygotowanie: Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić.
Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem.
Do miseczki wrzucić ser stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Gotową paschę wyjąć na talerz i polać wybranym musem.
Mus z mango i limonki
Składniki:
1 mango
sok z 1 limonki
łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru
skórka otarta z ½ limonki
Przygotowanie: Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy do stworzenia jednolitego musu.
Sos z granatu
Składniki:
1 granat
½ szklanki czerwonego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie: Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy masło, a gdy tylko się rozpuści zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy do ostygnięcia.
Mus korzenno-borówkowy
Składniki:
3 szklanki borówki amerykańskiej
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
1 łyżeczka goździków
kawałek kory cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać, a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować do zgęstnienia sosu.
– Pascha to nie lada gratka dla miłośników słodkości. Niestety coraz rzadziej króluje na polskich stołach. Głównym powodem jest to, iż deser uważamy za trudny w przygotowaniu. Mylnie. Jest ona co prawda nieco czasochłonna, ale jej wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje wszystko – mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy w Warszawie. – Danie daje ponadto nieskończoną możliwość eksperymentowania z dodatkami i polewami. Zaserwowanie go w zmodyfikownej wersji z dodatkiem delikatnych musów będzie prawdziwą ozdobą stołu.