Pascha klasyczna

Pascha klasyczna

05 marca 2015

Składniki:

2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)

500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki

6 jajek

1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)

250 g masła (miękkie, niesolone)

200 g cukru pudru

bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)

Przygotowanie: Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić.

Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem.

Do miseczki wrzucić ser  stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Gotową paschę wyjąć na talerz i polać wybranym musem.

Mus z mango i limonki

Składniki:

1 mango

sok z 1 limonki

łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru

skórka otarta z ½ limonki

Przygotowanie: Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy do stworzenia jednolitego musu.

Sos z granatu

Składniki:

1 granat

½ szklanki czerwonego wina

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

Przygotowanie: Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy masło, a gdy tylko się rozpuści zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy do ostygnięcia.

Mus korzenno-borówkowy

Składniki:

3 szklanki borówki amerykańskiej

2 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)

1 łyżeczka goździków

kawałek kory cynamonu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać, a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować do zgęstnienia sosu.

– Pascha to nie lada gratka dla miłośników słodkości. Niestety coraz rzadziej króluje na polskich stołach. Głównym powodem jest to, iż deser uważamy za trudny w przygotowaniu. Mylnie. Jest ona co prawda nieco czasochłonna, ale jej wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje wszystko – mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy w Warszawie. – Danie daje ponadto nieskończoną możliwość eksperymentowania z dodatkami i polewami. Zaserwowanie go w zmodyfikownej wersji z dodatkiem delikatnych musów będzie prawdziwą ozdobą stołu.