Nowy wymiar gastronomii

Wydarzenia

Nowy wymiar gastronomii

05 września 2018

Tegoroczna edycja Galerii Innowacji to miejsce, które warto odwiedzić podczas targów Polagra Gastro w Poznaniu (1-4 października). Jakie gastronomiczne koncepty zostaną w niej zaprezentowane? Niewątpliwie warto przyjrzeć się rozwiązaniu, które pozwala na sezonowanie ekskluzywnych mięs i serów. Jak zdradzają organizatorzy targów, w Galerii Innowacji pojawią się także szafy i lady chłodnicze, w których zastosowano nanotechnologie opóźniające proces starzenia się przechowywanych produktów oraz urządzenia wielofunkcyjne – do gotowania, smażenia, stosowania jako szybkowar, frytownica czy parowar, czyli idealne dla kuchni gastronomicznych o małej powierzchni. – Galeria Innowacji od samego początku prowadzona jest w myśl zasady, że produkty, które pojawią się na tej ekspozycji muszą się wyróżniać nie tylko eleganckim designem, ale przede wszystkim tym, na czym zależy restauratorom i szefom kuchni – funkcjami, które pozwalają na realne oszczędności. Wynik finansowy lokalu gastronomicznego to składowa przychodów i kosztów. Te drugie, dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii można w znacznym stopniu zredukować, chociażby poprzez wprowadzenie urządzeń energooszczędnych, skracających czas przygotowania potraw, wielofunkcyjnych, zużywających mniej wody i zajmujących znacznie mniejszą powierzchnię. W tym duchu wraz z współorganizatorem projektu – Lorien Group – prowadzimy swoją rekrutację rozwiązań, które będą prezentowane w tej przestrzeni specjalnej. – objaśnia Robert Mieldziuk, dyrektor projektu Polagra Gastro i Invest Hotel.