Noc Restauracji zmienia formułę i staje się formatem ogólnopolskim. 6-8 lipca w autorskich restauracjach w całym kraju szefowie kuchni podawać będą własne interpretacje polskich smaków. Pięciodaniowe menu degustacyjne skomponowane będą wyłącznie z polskich produktów najwyższej jakości. Każdy szef jako bazę wykorzysta sprawdzonych lokalnych dostawców wskazując na pochodzenie produktów sięgnie także po produkty partnerów imprezy.
Już tylko kilka dni dzieli nas od piątkowego wieczoru, kiedy to rozpocznie się Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych chefów. „Założeniem, które nam przyświeca jest trafienie do opinii publicznej z informacją, że najlepszy smak bierze się z lokalnego wyrobu kulinarnego a szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów” – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy. „Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki polski. Swój udział potwierdziło ponad 40 restauracji z całego kraju!” – dodaje.
„Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter menu degustacyjnego opartego na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości” – rozwija Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn – Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium (w tym między innymi półgęski) i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego (między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy).
W wydarzeniu zdecydowały się wziąć udział restauracje z całego kraju. Bardzo silną reprezentację wystawiło miasto Gdańsk, gdzie Noc Restauracji ma swoją specjalną edycję – Smaki Gdańska – Smaki Gdańszczan. „Dla nas Noc Restauracji to forma zwrócenia uwagi na gdańską tradycję kulinarną, smaki zakorzenione w kupieckim i mieszczańskim rodowodzie Gdańska. Podkreślenie kosmopolityzmu i polskości Gdańska” – komentuje Irena Stępień- Pierożyńska, koordynator projektu Smaki Gdańska z ramienia Miasta Gdańsk. W tym roku wydarzenie jest jednym z elementów V Światowego Zjazdu Gdańszczan, a szefowie kuchni szukali inspiracji w życiorysach sławnych Gdańszczan.
„Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień” – dodaje Gonera. Specjalne menu Smaki Polski opracował Karol Okrasa, znany promotor lokalnych, polskich smaków i szef kuchni restauracji Platter by Karol Okrasa w Warszawie: uczestnicy wydarzenia będą mogli skosztować m. in. pierogów z kaczką w emulsji z soku z kiszonej kapusty, z podwędzonym serem Bursztyn oraz kremu szczawiowego z chipsami z półgęska z Masarni Dreszler. Amatorów słodkich smaków z pewnością skusi zaś czekoladowa tarta z curry z prażoną cebulą i lodami gryczanymi.
W większości lokali na powitanie zaserwowany będzie Amouse-bouche wykonane z sera Burszyn, oleju smakowego od Manufaktura Łagowski oraz wędlin Masarni Dreszler.
Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocretauracji.pl
Aby w tę wyjątkową noc zapewnić wszystkim gościom niezapomniane wrażenia smakowe, zachęcamy do rezerwowania stolików bezpośrednio w restauracjach.
LOKALE BIORĄCE UDZIAŁ W IMPREZIE NOC RESTAURACJI 2018:
L.P
|
NAZWA RESTAURACJI
|
IMIĘ I NAZWISKO SZEFA KUCHNI
|
MIASTO
|
WOJEWÓDZTWO
|
|
Restauracja Hotelu Cristal
|
Łukasz Rakowski
|
Białystok
|
Podlaskie
|
|
Restauracja Mercato
|
Paweł Stawicki
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Szafarnia 10
|
Grzegorz Labuda
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Eliksir
|
Paweł Wątor
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Motlava
|
Piotr Soliński
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Browar PG4
|
Przemysław Formela
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja OtwARTa
|
Karolina Lindstadt
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Winne Grono
|
Arkadiusz Onasch
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Niepokorni
|
Mateusz Sikora
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Magiel
|
Przemysław Langowski
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Żabusia
|
Mariusz Wolski
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Zafishowani
|
Daniel Chrzanowski
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Amber Side
|
Michał Przewoźnik
|
Gdańsk
|
Pomorskie
|
|
Fedde Bistro
|
Jacek Fedde
|
Gdynia
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Zamku Gniew
|
Mariusz Gachewicz
|
Gniew
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Hotelu Haffner****
|
Łukasz Szczepaniak
|
Sopot
|
Pomorskie
|
|
Restauracja Naftaya
|
Łukasz Karnasiewicz
|
Krosno
|
Podkarpackie
|
|
Restauracja Bosko
|
Maciej Łabuński
|
Przemyśl
|
Podkarpackie
|
|
Restauracja Destylarnia
|
Dawid Łagowski
|
Mierzęcin
|
Lubuskie
|
|
Restauracja Pasja
|
Tomasz Sowiński
|
Gorzów Wielkopolski
|
Lubuskie
|
|
Restauracja Piano
|
Piotr Huszcz
|
Lublin
|
Lubelskie
|
|
Restauracja 2pier
|
Jakub Piętowski
|
Lublin
|
Lubelskie
|
|
Pracownia Smaku Orso
|
Wojciech Konikowski
|
Knurów
|
Śląskie
|
|
Restauracja Dwór Bismarcka
|
Zbigniew Jaworski
|
Mysłowice
|
Śląskie
|
|
Restauracja Zamku Poraj
|
Leszek Kaźmierczak
|
Poraj
|
Śląskie
|
|
Restauracja Park Hotelu Szczecin
|
Mariusz Siwak
|
Szczecin
|
Zachodniopomorskie
|
|
Restauracja Horyzont
|
Grzegorz Nowicki
|
Kołobrzeg
|
Zachodniopomorskie
|
|
Bistro KA la FIOR
|
Karol Studziński
|
Wolin
|
Zachodniopomorskie
|
|
Baron Pub & Restaurant
|
Sergiej Radobenko
|
Międzyzdroje
|
Zachodniopomorskie
|
|
Restauracja Źrebięciarnia
|
Piotr Markowski
|
Wąsowo
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Autentyk
|
Ernest Jagodziński
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Avocado
|
Łukasz Wącirz
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Cucina 88
|
Dominik Narloch
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Lumiere
|
Jakub Kasprzak
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Flavoria
|
Artur Szwacki
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Figa
|
Dawid Klimaniec
|
Poznań
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Ostoja Chobienice
|
Maciej Barton
|
Siedlec
|
Wielkopolskie
|
|
Restauracja Platter by Karol Okrasa
|
Karol Okrasa
|
Warszawa
|
Mazowieckie
|
|
Restauracja Gęś w dymie
|
Marcin Pławecki
|
Laskowa, Nowy Sącz
|
Małopolskie
|
|
Restauracja Pod Złotym Karpiem
|
Mariusz Sergiel
|
Kraków
|
Małopolskie
|
|
Restauracja Biała Róża
|
Łukasz Cichy
|
Kraków
|
Małopolskie
|
|
Restauracja Babinicz
|
Wojciech Harapkiewicz
|
Szczawno-Zdrój
|
Dolnośląskie
|
|
Restauracja Hotelu Mikołajki*****
|
Tomasz Milewski
|
Mikołąjki
|
Warmińsko-mazurskie
|