Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski.

Miejsce
cała Polska
Organizator
Landbrand
Data
6 lipca 2018

Noc Restauracji zmienia formułę i staje się formatem ogólnopolskim. 6-8 lipca w autorskich restauracjach w całym kraju szefowie kuchni podawać będą własne interpretacje polskich smaków. Pięciodaniowe menu degustacyjne skomponowane będą wyłącznie z polskich produktów najwyższej jakości. Każdy szef jako bazę wykorzysta sprawdzonych lokalnych dostawców wskazując na pochodzenie produktów sięgnie także po produkty partnerów imprezy.

Już tylko kilka dni dzieli nas od piątkowego wieczoru, kiedy to rozpocznie się Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych chefów. „Założeniem, które nam przyświeca jest trafienie do opinii publicznej z informacją, że najlepszy smak bierze się z lokalnego wyrobu kulinarnego a szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów” – mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy. „Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki polski. Swój udział potwierdziło ponad 40 restauracji z całego kraju!” – dodaje.

„Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter menu degustacyjnego opartego na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości” - rozwija Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn - Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium (w tym między innymi półgęski) i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego (między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy).

W wydarzeniu zdecydowały się wziąć udział restauracje z całego kraju. Bardzo silną reprezentację wystawiło miasto Gdańsk, gdzie Noc Restauracji ma swoją specjalną edycję – Smaki Gdańska – Smaki Gdańszczan. „Dla nas Noc Restauracji to forma zwrócenia uwagi na gdańską tradycję kulinarną, smaki zakorzenione w kupieckim i mieszczańskim rodowodzie Gdańska. Podkreślenie kosmopolityzmu i polskości Gdańska” – komentuje Irena Stępień- Pierożyńska, koordynator projektu Smaki Gdańska z ramienia Miasta Gdańsk. W tym roku wydarzenie jest jednym z elementów V Światowego Zjazdu Gdańszczan, a szefowie kuchni szukali inspiracji w życiorysach sławnych Gdańszczan.

„Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień” - dodaje Gonera. Specjalne menu Smaki Polski opracował Karol Okrasa, znany promotor lokalnych, polskich smaków i szef kuchni restauracji Platter by Karol Okrasa w Warszawie: uczestnicy wydarzenia będą mogli skosztować m. in. pierogów z kaczką w emulsji z soku z kiszonej kapusty, z podwędzonym serem Bursztyn oraz kremu szczawiowego z chipsami z półgęska z Masarni Dreszler. Amatorów słodkich smaków z pewnością skusi zaś czekoladowa tarta z curry z prażoną cebulą i lodami gryczanymi.

W większości lokali na powitanie zaserwowany będzie Amouse-bouche wykonane z sera Burszyn, oleju smakowego od Manufaktura Łagowski oraz wędlin Masarni Dreszler.

Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocretauracji.pl

Aby w tę wyjątkową noc zapewnić wszystkim gościom niezapomniane wrażenia smakowe, zachęcamy do rezerwowania stolików bezpośrednio w restauracjach.

 

 

LOKALE BIORĄCE UDZIAŁ W IMPREZIE NOC RESTAURACJI 2018:

L.P

NAZWA RESTAURACJI

IMIĘ I NAZWISKO

SZEFA KUCHNI

MIASTO

WOJEWÓDZTWO

  1.  

Restauracja Hotelu Cristal

Łukasz Rakowski

Białystok

Podlaskie

  1.  

Restauracja Mercato

Paweł Stawicki

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Szafarnia 10

Grzegorz Labuda

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Eliksir

Paweł Wątor

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Motlava

Piotr Soliński

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Browar PG4

Przemysław Formela

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja OtwARTa

Karolina Lindstadt

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Winne Grono

Arkadiusz Onasch

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Niepokorni

Mateusz Sikora

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Magiel

Przemysław Langowski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Żabusia

Mariusz Wolski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Zafishowani

Daniel Chrzanowski

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Restauracja Amber Side

Michał Przewoźnik

Gdańsk

Pomorskie

  1.  

Fedde Bistro

Jacek Fedde

Gdynia

Pomorskie

  1.  

Restauracja Zamku Gniew

Mariusz Gachewicz

Gniew

Pomorskie

  1.  

Restauracja Hotelu Haffner****

Łukasz Szczepaniak

Sopot

Pomorskie

  1.  

Restauracja Naftaya

Łukasz Karnasiewicz

Krosno

Podkarpackie

  1.  

Restauracja Bosko

Maciej Łabuński

Przemyśl

Podkarpackie

  1.  

Restauracja Destylarnia

Dawid Łagowski

Mierzęcin

Lubuskie

  1.  

Restauracja Pasja

Tomasz Sowiński

Gorzów Wielkopolski

Lubuskie

  1.  

Restauracja Piano

Piotr Huszcz

Lublin

Lubelskie

  1.  

Restauracja 2pier

Jakub Piętowski

Lublin

Lubelskie

  1.  

Pracownia Smaku Orso

Wojciech Konikowski

Knurów

Śląskie

  1.  

Restauracja Dwór Bismarcka

Zbigniew Jaworski

Mysłowice

Śląskie

  1.  

Restauracja Zamku Poraj

Leszek Kaźmierczak

Poraj

Śląskie

  1.  

Restauracja Park Hotelu Szczecin

Mariusz Siwak

Szczecin

Zachodniopomorskie

  1.  

Restauracja Horyzont

Grzegorz Nowicki

Kołobrzeg

Zachodniopomorskie

  1.  

Bistro KA la FIOR

Karol Studziński

Wolin

Zachodniopomorskie

  1.  

Baron Pub & Restaurant

Sergiej Radobenko

Międzyzdroje

Zachodniopomorskie

  1.  

Restauracja Źrebięciarnia

Piotr Markowski

Wąsowo

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Autentyk

Ernest Jagodziński

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Avocado

Łukasz Wącirz

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Cucina 88

Dominik Narloch

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Lumiere

Jakub Kasprzak

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Flavoria

Artur Szwacki

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Figa

Dawid Klimaniec

Poznań

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Ostoja Chobienice

Maciej Barton

Siedlec

Wielkopolskie

  1.  

Restauracja Platter by Karol Okrasa

Karol Okrasa

Warszawa

Mazowieckie

  1.  

Restauracja Gęś w dymie

Marcin Pławecki

Laskowa, Nowy Sącz

Małopolskie

  1.  

Restauracja Pod Złotym Karpiem

Mariusz Sergiel

Kraków

Małopolskie

  1.  

Restauracja Biała Róża

Łukasz Cichy

Kraków

Małopolskie

  1.  

Restauracja Babinicz

Wojciech Harapkiewicz

Szczawno-Zdrój

Dolnośląskie

  1.  

Restauracja Hotelu Mikołajki*****

Tomasz Milewski

Mikołąjki

Warmińsko-mazurskie

 

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
5 czerwca 2018

Podobne artykuły

Kulinarny Talent 2019

14 grudnia 2018

28 marca, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbędzie się 11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”.

przeczytaj całość

Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro

14 grudnia 2018

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12.edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl