Nadziewany pieczony łosoś

Nadziewany pieczony łosoś

20 kwietnia 2015

Siba Mtongana

Składniki:

2 łyżki stołowe oleju z oliwek

2 ząbki czosnku, wyciśnięte

100g pieczarek, pokrojonych na plasterki

½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki

100 g boćwiny

1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego

Sól i pieprz

2 x 250 g filetów łososia, bez skóry

140 g groszku cukrowego

Sok i skórka z połowy cytryny

Sposób przyrządzenia:

Należy podgrzać piekarnik do 200°C i wyłożyć tackę natłuszczoną folią. Podgrzać olej i podsmażyć czosnek na patelni. Dodać pieczarki oraz paprykę i smażyć aż zmiękną. Dodać boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smażyć aż zwiędnie. Przyprawić i odstawić aby się lekko schłodziło. Zrobić podłużne nacięcia na filetach, aby było miejsce na farsz. Do każdego filetu włożyć po połowie farszu, położyć filety na tacce do pieczenia. Piec przez 10 minut. Dodać groszek cukrowy i piec przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być różowa w środku. Przenieść na tackę i skropić sokiem z cytryny.

 Siba Mtongana to młoda i dynamiczna entuzjastka jedzenia wniosła styl i charyzmę do południowo-afrykańskiej telewizji. W 2013 roku jej pierwszy program z Food Network, Przy stole Siby, pojawił się w ponad 90 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Środkowym Wschodzie  i Afryce. Po tym sukcesie Siba otrzymała propozycję prowadzenia nowych programów Przy stole Siby i Szybkie uczty Siby. Jest jurorką popularnego teleturnieju kulinarnego Posiekani: Południowa Afryka.