Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2009

Newsy

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2009

15 kwietnia 2009

11 marca br. odbył się finał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2009. O ten zaszczytny tytuł walczyło 12 finalistów. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie 6 porcji dania głównego z wykorzystaniem polędwicy wołowej, minimum jednego rodzaju Primerby KNORR oraz Esencji smakowej – Przyprawy w płynie wołowej KNORR w czasie 90 minut. Zmagania odbyły się w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu, a oceniane były przez profesjonalne jury w składzie: przewodniczący – Andrzej Bryk Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Łukasz Szczepaniak Szef Kuchni Hotelu Haffner w Sopocie, Dariusz Struciński Executive Chef Hotelu Anders w Starych Jabłonkach; V-ce Prezes Fundacji KSK, Marcin Dudek Executive Chef Hotelu Holiday Inn Kraków oraz C-Michel Labarre Ambasador Instytutu Paula Bocuse w Polsce. Zgodnym głosem jurorów tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2009 zdobył Radosław Syper z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Konarskiego 5 w Bydgoszczy, przygotowany przez Panią Justynę Ormanowską. Nagrodami dla zwycięzcy były m.in. nominacja do udziału w finale konkursu Primerba Cup 2009, skuter Kymco oraz dwudniowe szkolenie w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions. Patronat medialny nad konkursem objął m.in. „Poradnik Restauratora”.