Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – program

Wydarzenia

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – program

05 marca 2019

To niebagatelne, jedyne w swoim rodzaju, wydarzenie na kulinarnej mapie Polski. W fachowe ręce zawodowych kucharzy trafi comber z sarny. Dwuosobowe zespoły staną w szranki kulinarne 15 marca w Pałacu w Orli.

Konkurs jest poświęcony pamięci zmarłego przed rokiem właściciela firmy Las-Kalisz i wielkiego pasjonata kuchni z dziczyzny – Mariana Tarnawskiego.

Obecnie trwa etap kwalifikacyjny wyłaniający zespoły kucharzy, którzy zaprezentują się na finale. W trakcie samej imprezy podziwiać będzie można nie tylko pracę znakomitych uczestników, ale również wiele dowiedzieć się na tematy związane z łowiectwem czy kuchnią myśliwską , a także spotkać takie autorytety w dziedzinie kulinarnej jak: Adam Chrząstowski, Paweł Salamon, Mateusz Pieterwas, Jaroslav Orsevski, Piotr Mielczarek.

Całą imprezę poprowadzi Wojciech Charewicz – autor wielu książek kulinarnych, dziennikarz, podróżnik, myśliwy, wędkarz, a przede wszystkim kucharz.

Program Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

8:30 – start konkursu zawodowych kucharzy (do ścisłego finału na podstawie wcześniejszych kwalifikacji jury dopuści od 6 do 10 zespołów). Kucharze po wylosowaniu numerów startowych będą w równych odcinkach czasowych wchodzić na stanowiska. Planowane zakończenie części konkursowej ok. 14.30

12:00 – Legenda Mariana Tarnawskiego – przedstawienie sylwetki Mariana Tarnawskiego, wieloletniego prezesa firmy Las-Kalisz, któremu poświęcony jest konkurs.

12:30 – pokaz kulinarnych umiejętności Jana Kuronia dla zgromadzonej publiczności, zaproszonych gości oraz szkół gastronomicznych

13:30 – „Wieści z lasu” – barwna historia o naturach lasu, gotowaniu i coś jeszcze w wykonaniu Wojciecha Charewicza – kucharza, podróżnika, myśliwego, wędkarza i szachisty. Trzykrotnego finalisty mistrzostw Polski w grillowaniu. Specjalisty potraw z dziczyzny, z ryb i tradycyjnej kuchni regionalnej Polski. Autora blisko 900 publikacji kulinarnych. Pomysłodawcy i współautora książki kucharskiej „Dieta i miłość”. Autora scenariuszy i prowadzącego programy kulinarne.

14:30 – 17:00 – „Szumią knieje” – prelekcje związane z szeroko pojętą kulturą łowiecką w krótkich wykładach leśników, myśliwych i kucharzy. Podczas wykładów możliwość zobaczenia i porozmawiania z sokolnikami, właścicielami i hodowcami psów myśliwskich. Informacje o zasadach obowiązujących w lasach, o kulturze i historii.

16:00 – konferencja prasowa przewodniczącego jury oraz przedstawicieli głównych organizatorów

17:00 – główny pokaz kulinarny połączony z degustacją przygotowanego dania przygotowany przez Jana Kuronia (absolwenta prestiżowej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie; prowadzącego pokazy i warsztaty kulinarne oraz szkolenia dla kadr w restauracjach specjalizujący się w kuchni tradycyjnej polskiej, francuskiej i hiszpańskiej; gotującego cyklicznie w kuchni „Dzień Dobry TVN”; publikującego na łamach wp.pl; autora książki „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”; inicjatora kampanii „Kulinarni czarodzieje”, zajmującej się edukacją kulinarną dzieci i młodzieży).

19:00 – Gala dinner z kolacją degustacyjną z dziczyzną na której zostaną ogłoszone wyniki konkursu oraz przybliżona sylwetka Mariana Tarnawskiego, któremu poświęcony jest konkurs.

Całość imprezy uświetnią swoją obecnością sygnaliści myśliwscy, którzy odpowiednimi sygnałami będą informować o kolejnych częściach konkursu.