Marynowane w oliwie płatki wołowiny z serem sezonowanym…

Marynowane w oliwie płatki wołowiny z serem sezonowanym…

12 sierpnia 2014

MARYNOWANE W OLIWIE PŁATKI WOŁOWINY Z SEREM SEZONOWANYM, DRESINGIEM GRZYBOWYM I ZIOŁOWYM, SMAŻONYMI BOROWIKAMI

Michał Tkaczyk – Hotel Bristol w Warszawie

Składniki: 

  • Wołowina QMP- 600 g
  • Oliwa – 300 ml
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól morska gruboziarnista
  • Pieprz kruszony
  • Ser sezonowany Bursztyn – 60 g
  • Sałaty do dekoracji
  • Borowiki całe – 150 g
  • Tymianek
  • Grzyby suszone – 4 szt.

Sposób wykonania;

Z oliwy zrobić marynatę, dodając zgniecione ząbki czosnku i siekaną natkę. Mięso pokroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie płatki i zanurzyć w marynacie – pozostawić na 4 godziny do zamarynowania. Z grzybów suszonych ugotować esencjonalny wywar, ostudzić zemulgować wywar grzybowy z łyżką musztardy, oliwą i sokiem cytrynowym, a także doprawić do smaku. Mięso ułożyć na talerzu, skropić dobrej jakości octem winnym, doprawić grubo kruszonym czarnym pieprzem oraz gruboziarnistą solą morską. Całość skropić dresingiem grzybowym i dodać usmażone na ostrym ogniu połówki borowików oraz płatki sera.