MARYNOWANE W OLIWIE PŁATKI WOŁOWINY Z SEREM SEZONOWANYM, DRESINGIEM GRZYBOWYM I ZIOŁOWYM, SMAŻONYMI BOROWIKAMI
Michał Tkaczyk – Hotel Bristol w Warszawie
Składniki:
- Wołowina QMP- 600 g
- Oliwa – 300 ml
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól morska gruboziarnista
- Pieprz kruszony
- Ser sezonowany Bursztyn – 60 g
- Sałaty do dekoracji
- Borowiki całe – 150 g
- Tymianek
- Grzyby suszone – 4 szt.
Sposób wykonania;
Z oliwy zrobić marynatę, dodając zgniecione ząbki czosnku i siekaną natkę. Mięso pokroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie płatki i zanurzyć w marynacie – pozostawić na 4 godziny do zamarynowania. Z grzybów suszonych ugotować esencjonalny wywar, ostudzić zemulgować wywar grzybowy z łyżką musztardy, oliwą i sokiem cytrynowym, a także doprawić do smaku. Mięso ułożyć na talerzu, skropić dobrej jakości octem winnym, doprawić grubo kruszonym czarnym pieprzem oraz gruboziarnistą solą morską. Całość skropić dresingiem grzybowym i dodać usmażone na ostrym ogniu połówki borowików oraz płatki sera.