Marcin Popielarz w pierwszej trójce konkursu SPYC 2018. | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Marcin Popielarz w pierwszej trójce konkursu SPYC 2018.

Jedna z najbardziej ekscytujących kulinarnych rywalizacji za nami! W miniony weekend 21 wybitnych młodych szefów kuchni rywalizowało podczas finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie. Najlepszy okazał się Yasuhiro Fujio z Osaki, który zachwycił jury daniem „Across the Sea”. Reprezentujący Polskę, Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni, znalazł się w pierwszej trójce.

Yasuhiro Fujio, tegoroczny zwycięzca S.Pellegrino Young Chef 2018, dołącza do Marka Moriartiego (2015) i Mitcha Lienharda (2016), laureatów poprzednich edycji tego prestiżowego konkursu.  Jego danie wzbudziło zachwyt jury, które w ocenie zwracało szczególną uwagę na 5 złotych zasad finedining: produkt, (jakość i pochodzenie), umiejętności (fach i doświadczenie), talent (kreatywność i wyczucie), piękno (aranżacja i podanie potrawy) oraz przekaz, jaki ma płynąć z zaprezentowanego dania. Yasuhiro Fujio, dzięki zwycięstwu, będzie kształtował przyszłość gastronomii. „Jestem trochę zestresowany. Tytuł najlepszego młodego szefa kuchni S.Pellegrino Young Chef 2018, zobowiązuje do jeszcze cięższej pracy niż dotychczas, pokazania wybitnej kuchni i zadbania, by goście wychodzący z mojej restauracji byli zawsze zadowoleni” – komentuje reprezentujący Japonię Yasuhiro Fujio.

Siedmioosobowe jury, w którego skład wchodzili jedni z najlepszych szefów kuchni na świecie (Virgilio Martínez, Margarita Forés, Brett Graham, Annie Féolde, Dominique Crenn, Ana Roš i Paul Pairet), najwyżej oceniło danie Japończyka: zostały w nim wykorzystane tradycyjne japońskie składniki, przygotowane wg francuskich technik gotowania. Tym samym potrawa w pełni oddała charakter młodego szefa, wykorzystując najlepsze elementy kuchni azjatyckiej i wzbogacając je domieszką nowoczesności.  Wszyscy członkowie jury jednogłośnie stwierdzili, że tegoroczny poziom przygotowanych dań był wyjątkowo wysoki, a kucharze z najlepszej trójki wykazali się wybitnymi umiejętnościami w łączeniu smaków, tekstur i technik gotowania.

Reprezentujący Polskę Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji Biały Królik w Gdyni, przygotował halibuta marynowanego w stylu rybackim, podanego z chrzanem, ogórkiem i sosem z kalarepy i koperku. Mentorem polskiego szefa był Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michellin w Polsce. Miejsce reprezerntanta Polski w pierwszej trójce S.Pellegrino Young Chef 2018 to ogormny sukces i wyróżnienie dla rodzimej gastronomii.

„Kilka lat temu zastanawialiśmy się, w jaki sposób możemy przełożyć pasję do gastronomii na nasze działania, chcieliśmy pokazać, że warto wzbić się na najwyższy poziom kulinarny. Teraz, po zakończeniu trzeciej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef, możemy stwierdzić, że wspieramy młodych szefów kuchni w ich dążeniu do perfekcji, w rozwijaniu ich pasji oraz szlifowaniu wiedzy. Najlepszą rzeczą, jaką możemy dać gastronomii, to wspieranie talentu i pasji młodych szefów, którzy będą zmieniać światową gastronomię.” – komentuje Federico Sarzi Braga, CEO Sanpellegrino Group.

Tegoroczna edycja S.Pellegrino Young Chef była wyjątkowa ze względu na dodatkowe wyróżnienia. 21 mentorów młodych szefów kuchni przyznało nagrodę „Smak Autentyczności Acqua Panna”. Otrzymał ją również Yasuhiro Fujio, który w swoim daniu w pełni oddał smak i kulturę regionu, z którego pochodzi. Dodatkowo 30 000 użytkowników Fine Dining Lovers oraz miłośników dobrej kuchni doceniło Elizabeth Puquio Landeo, przyznając jej tytuł zwycięzcy w kategorii „People Choice Award”.

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
15 maja 2018

Podobne artykuły

W służbie przyszłym pokoleniom

19 października 2018

20 października już po raz czternasty na całym świecie obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni (International Chefs Day), ustanowiony przez dr. Billy Gallaghera w 2004 r., wybitnego lidera, mentora i ówczesnego prezydenta Stowarzyszenia WACS/WorldChefs - mówi Joanna Ochniak, przewodnicząca Komitetu obchodów Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs.

przeczytaj całość

Książę Karol przekazał pieniądze na Tatarską Jurtę

19 października 2018

Książę Karol przekazał pieniądze Dżanettcie Bogdanowicz, której restauracja Tatarska Jurta spaliła się w nocy z 30 kwietnia na 1 maja. Do pieniędzy dołączony był list ze słowami wsparcia. Nie ujawniono kwoty, którą książę przekazał restauratorce – informuje The National.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl