Les Chefs en Or | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Les Chefs en Or

Miejsce
Paryż
Organizator
Transgourmet
Data
11 listopada 2018

11 i 12 listopada europejscy szefowie kuchni będą walczyć w prestiżowym konkursie Les Chefs en Or podczas targów EquipHotel w Paryżu. Polscy reprezentanci w kategorii szef kuchni i uczeń to Ernest Jagodziński i Emil Guzik. Przed rywalizacją trenują w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą, który został niedawno uruchomiony. 

Trzeba wyraźnie podkreślić, że Les Chefs en Or jest jednym z najważniejszych konkursów w Europie i już sam udział w nim jest ogromnym wyróżnieniem dla kucharzy. Nie bez znaczenia jest fakt, że w jury zasiądą osobowości z międzynarodowego świata gastronomii – cenieni szefowie kuchni i ważni restauratorzy. Do ich obowiązków będzie należało ocenienie zawodników z Austrii, Francji, Niemiec, Rosji, Rumunii, Szwajcarii oraz Polski pod kątem ich umiejętności, kreatywności i wyczucia smaku. Na podobieństwo minionych lat w roli przewodniczącego jury wystąpi Thierry Marx – francuski restaurator, posiadacz 3 gwiazdek Michelin. W kategorii szef kuchni polski oddział Transgourmet reprezentować będzie Ernest Jagodziński – niezwykle utalentowany szef kuchni, prowadzący autorską restaurację Autentyk. Natomiast w kategorii uczeń wystąpi Emil Guzik, 21-letni kucharz z zespołu restauracji Moonsfera. Zwycięzcy zostaną nagrodzeni trofeami, które są uznawane za symbol zmagań najlepszych kucharzy.

Historia konkursu sięga 2004 roku i przez pierwsze dwa lata funkcjonował pod nazwą: Les Lauriers Table d’Or. Początkowo brali w nim udział tylko szefowie kuchni z Francji, ale z okazji jubileuszu 10 urodzin zmienił status na wydarzenie o charakterze międzynarodowym. Obecnie konkurs jest dedykowany szefom ze wszystkich krajów, które posiadają własne oddziały Transgourmet, czyli z Francji, Niemiec, Polski, Szwajcarii, Rumunii, Rosji i z Austrii. 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
31 października 2018

Podobne artykuły

Konferencja branży mięsnej w Folwarku Łochów

8 stycznia 2019

14-15 lutego w Folwarku Łochów odbędzie się branżowa konferencja ,,Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz doświadczeń we współpracy pomiędzy służbami weterynaryjnymi a branżą mięsną”.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl