Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje)

Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje)

17 sierpnia 2017

Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje) – Krzysztof Szulborski

Składniki:

nerki wieprzowe – 200 g

serca drobiowe – 300 g

wątróbka drobiowa – 200 g

cebula biała – 100 g

sos pomidorowy – 200 ml

sos beszamelowy –200 ml

makaron lasagne – 250 g

ser żółty – 200 g

włoszczyzna – 300 g

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nerki wieprzowe myjemy i gotujemy w wodzie (3 razy ją zmieniając, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz). Serca gotujemy w wodzie, którą tylko raz zmieniamy, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz. Ugotowane nerki i serduszka rozkrawamy w poprzek, czyścimy ze wszystkich żyłek. Następnie kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle razem z cebulką i wątróbką drobiową. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Robimy sos pomidorowy i beszamelowy. Danie składamy jak klasyczną włoska lasagne, przekładając beszamelem, sosem pomidorowym, serem i makaronem. Całość zapiekamy w temperaturze 160 C.

 

fot. Jędrzej Stelmaszek