Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje) – Krzysztof Szulborski
Składniki:
nerki wieprzowe – 200 g
serca drobiowe – 300 g
wątróbka drobiowa – 200 g
cebula biała – 100 g
sos pomidorowy – 200 ml
sos beszamelowy –200 ml
makaron lasagne – 250 g
ser żółty – 200 g
włoszczyzna – 300 g
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Nerki wieprzowe myjemy i gotujemy w wodzie (3 razy ją zmieniając, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz). Serca gotujemy w wodzie, którą tylko raz zmieniamy, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz. Ugotowane nerki i serduszka rozkrawamy w poprzek, czyścimy ze wszystkich żyłek. Następnie kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle razem z cebulką i wątróbką drobiową. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Robimy sos pomidorowy i beszamelowy. Danie składamy jak klasyczną włoska lasagne, przekładając beszamelem, sosem pomidorowym, serem i makaronem. Całość zapiekamy w temperaturze 160 C.
fot. Jędrzej Stelmaszek