L’art de la Cuisine Martell - na czele jury Andrea Camastra | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

L’art de la Cuisine Martell - na czele jury Andrea Camastra

„Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej” - to temat i zadanie konkursowe uczestników XVII już edycji L’art de la Cuisine Martell. Konkurs odbędzie się w dniach 1-3 marca 2019 r., tradycyjnie na Zamku w Rynie. Zgłoszenia można nadsyłać do 15 lutego 2019 r.

L’art de la Cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Obok Kulinarnego Pucharu Polski ma najdłuższą historię, a zwycięzcy kolejnych edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami.

W zbliżającej się edycji 2019, obowiązkowym elementem jest kurczak sielski, długo hodowany i wolny od antybiotyków. Nowością jest wykorzystanie, obok składnika głównego, produktu charakterystycznego dla regionu z którego pochodzą uczestnicy. To nowy warunek w tegorocznym regulaminie konkursu.

Uczestnikami mogą być osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomii, zajmujące dowolne stanowisku w hierarchii zawodowej, które w dniu rozpoczęcia konkursu nie przekroczyły 30 roku życia. Ekipy są dwuosobowe, każda z nich musi przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponuje z koniakiem Martell. Obowiązującą porcelanę ogłosi i przekaże uczestnikom Organizator.

Prawidłowo uzupełniony formularz konkursowy zawiera pełne dane adresowe uczestników i restauracji kierującej, nazwę dania konkursowego, szczegółowy opis – składniki i wykonanie oraz wyraźne zdjęcie. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 lutego 2019 roku. Komisja dokona selekcji i wybierze 16 drużyn. Zakwalifikowani zostaną powiadomieni o tym fakcie do 20 lutego 2019 r.

16 drużyn, 12 talerzy, 3 składy jurorskie i tylko jedna godzina

Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy będą mieć tylko jedną godzinę. Na wzór poprzednich lat, prace oceniać będą trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów. W dwóch pierwszych zasiadają znakomici szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media.

Przewodniczącym Jury, podobnie jak w roku ubiegłym, został Andrea Camastra, Szef Kuchni warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej gwiazdką Michelin, jedyny z Polski, notowany na liście 100 najlepszych według magazynu Le Chef. [i] Jak co roku wydarzenie poprowadzi Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Zamkowy dziedziniec będzie nie tylko miejscem konkursu, lecz także pokazów oraz prezentacji sponsorów i partnerów. Odwiedzający imprezę będą mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach i seminariach. Zwycięzcy L’art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali.

***

Organizatorem konkursu i sponsorem tytularnym jest Pernod Ricard Polska oraz Grupa Andres, gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****.

Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

***

Formularz zgłoszeniowy, regulamin

www.zamekryn.pl/martell

 


Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
10 stycznia 2019

Podobne artykuły

Bartosz Peter dołączył do zespołu Transgourmet i Selgros Cash&Carry

21 stycznia 2019

Bartosz Peter, zdobywca srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski i laureat L’art de la cuisine Martell 2017 dołączył do zespołu Transgourmet i Selgros Cash&Carry obejmując stanowisko Eksperta Kulinarnego w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

przeczytaj całość

Restauratorzy i SKP godnie pożegnali Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza

21 stycznia 2019

W sobotę 19 stycznia Prezydent Gdańska, a także Honorowy Członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Paweł Adamowicz został pochowany w Bazylice Mariackiej, obok najbardziej zasłużonych mieszkańców Gdańska. Pożegnali go przyjaciele, rodzina, współpracownicy, politycy, samorządowcy. W ostatniej drodze uczestniczyła również delegacja Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, liczna grupa restauratorów, kupców, NRZHiU oraz Wydawca „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca” Wiesław Generalczyk.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl