L’Art de la cuisine Martell 2018

L’Art de la cuisine Martell 2018

04 grudnia 2017

2-4 marca w hotelu Zamek Ryn**** odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce L’Art de la cuisine Martell 2018. Już po raz piętnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders i przy wsparciu merytorycznym Klubu Szefów Kuchni organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej. Konkurs ten jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia. Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach w akompaniamencie koniaku Martell, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest ŚWIECA WOŁOWA.

Świeca wołowa – fragment mięśnia przepony, który swoją delikatnością dorównuje polędwicy. Produkt dostępny jest w centrum dystrybucji Sokołów na terenie całej Polski.

Sponsorem strategicznym konkursu jest firma Sokołów.

W programie:

09.00-16.00 – L’Art de la cuisine Martell 2018 –  konkurs na Zamkowym Dziedzińcu

10.00-16.00 – Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec)

10.00-16.00 – Tasting koniaków Martell (Dziedziniec)

Formuła konkursu:

L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 15 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 dwuosobowych ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni, jak również nie mogą̨ przekroczyć́ 30-tego roku życia w dniu rozpoczęcia konkursu. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to jury techniczne, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz jury degustacyjne złożone z Szefów Kuchni, którzy mogą przyznać każdemu zespołowi maksymalnie 100 punktów. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku. Jury Techniczne może przyznać każdej ekipie maksymalnie 150 punktów. Trzeci zespół to jury koneserów, które przyznaje swoją osobną nagrodę.

Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o uważne zapoznanie się z regulaminem konkursu i przesyłanie formularza zgłoszeniowego pocztą, faxem pod nr 089/642 70 13 lub e-mailem na adresd.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego. Termin uważa się za zachowany, w przypadku wysłania e-maila, najpóźniej w tym dniu, bądź listu z datą stempla pocztowego nie późniejszą niż 12 lutego.

Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu zostaną powiadomione do 20 lutego.

Autor: Smarten