Krzysztof Szulborski: Co za burak?!

Porady

Krzysztof Szulborski: Co za burak?!

03 października 2016

Artykuł chciałem zacząć od wskazania witamin, składników mineralnych i substancji nieodżywczych zawartych w burakach, ale uwierzcie mi na słowo, że łatwiej byłoby wymienić te, których w burakach nie znajdziecie.

Pełny skład odżywczy buraków stanowi niemalże unikatowy przepis na olśniewającą urodę i szczupłą sylwetkę. Ich właściwości oczyszczające są szeroko wykorzystywane przy wielu dolegliwościach i chorobach. Ponadto redukują uczucie zmęczenia i osłabienia, w tym, dzięki wrodzonej zasadotwórczości pomagają także w łagodzeniu syndromów dnia przedniego 😉 Kolor buraków również ma ogromne znaczenie, nie tylko wizualne. Ich czerwono-fioletowa barwa jest spowodowana obecnością betacyjanów, które poza pięknym kolorem są niezawodne w profilaktyce nowotworowej.

Buraki, jako kopalnia makro i mikroelementów, stanowią podstawę komponowania menu wegetariańskiego i wegańskiego. Wysoka zawartość żelaza, znajdująca się zarówno w bulwach (buraki cukrowe) jak i w liściach (botwina), zapobiega powstawaniu anemii. Najlepszym sposobem na zwiększenie przyswajalności żelaza z produktów roślinnych, w tym z buraka, jest łączenie ich ze świeżymi produktami bogatymi w wit. C, tj. z czarą porzeczką, owocem róży, nacią pietruszki czy też papryką. Jak już wcześniej wspominałem, buraki posiadają cała gamę witamin, w tym także właśnie kwas askorbinowy. Jeżeli zatem sporządzimy czysty sok z buraków, zachowamy 100% wit. C całe żelazo. Taki sok w czystej, niepoddanej obróbce termicznej  postaci, możemy używać w kuchni na wiele sposobów, np. w różnego rodzaju koktajlach i smoothies.

Buraki, dzięki wysokiej zawartości boru są znakomitymi afrodyzjakami. Wpadli na to już starożytni Rzymianie. A czy wiedzieliście, że buraki polecane są osobom cierpiącym na depresję, nerwicę, stres i apatię? Wszystko za sprawą obecności litu i magnezu, które wspomagając działanie tryptofanu mają pośredni wpływ na wytwarzanie się serotoniny. A sama serotonina jest niczym innym jak hormonem szczęścia. Dość tej chemii, czas na przepisy!

Sałatka z buraków i owoców grillowanych

Składniki na 1 porcję

Buraki 80 g

Brzoskwinie 50 g

Rajskie jabłka 50 g

Śliwki (renklody) 50 g

Jeżyny 20 g

Maliny 20 g

Borówka amerykańska 20 g

Miód eukaliptusowy 30 g

Masło 20 g

Sos truskawkowy

Sposób wykonania:

Buraczki obrać, pokroić w małe ćwiartki,  podsmażyć na maśle i glazurować w miodzie, aż do momentu gdy zmiękną. Podawać z grillowanymi owocami i sosem truskawkowym. Dekorować agrafem z karmelu i świeżymi listkami pieprzowej mięty.  

 

Łosoś wędzony BBQ

Składniki na 1 porcję

Filet z Łososia 150 g 

Miód akacjowy 50 g

Koper 10 g

Jack Daniels 60 ml

Buraki młode 30 g

Wiśniówka 40 ml

Oliwa z olivek Extra Virgin – orzechowa

Sól, pieprz biały, cynamon

Sposób wykonania:

Filet z łososia zamarynować w miodzie akacjowym, soli, pieprzu, Jack Daniel’s i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. W tym czasie przygotować carpaccio z czerwonych młodych buraczków, które marynujemy w wiśniówce (wcześniej zagotowanej, celem pozbycia się alkoholu) oraz cynamonie, soli, pieprzu i orzechowej oliwie. Zamarynowanego łososia wkładamy do Grillo- wędzarni nagrzanej do temp. 230st C i wędzimy około 15 min. Uwędzonego łososia komponujemy na talerzu razem z Carpaccio buraczanym i frytownymi liśćmi bazylii.

 

PAMIĘTAJ, że buraki:

  • im są mniejsze – tym są smaczniejsze i bardziej soczyste.
  • cukrowe są bardziej kaloryczne niż botwina
  • należy piec lub gotować nieobrane
  • zawierają dużo cukru i mają wysoki IG – nie zaleca się spożywania buraków przez cukrzyków.
  • zawierają kwas szczawiowy – nie zaleca się spożywania nadmiernej ilości buraków przez osoby cierpiące na kamicę nerkową lub reumatyzm.

 

fot. Jędrzej Stelmaszek