Krem z zielonego groszku z wędzonym twarogiem, oliwą miętową i wiosennymi ziołami | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Krem z zielonego groszku z wędzonym twarogiem, oliwą miętową i wiosennymi ziołami

Sebastian Olma 

szef kuchni restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich w Warszawie

Składniki :

wywar warzywny – 500 ml

zielony groszek – 200 g

natka pietruszki, koperek, trybula – 50 g

sól, pieprz biały – do smaku

wędzony twaróg – 30 g

oliwa z werbeny – 15 ml

wiosenne zioła 

Sposób przygotowania :

Zielony groszek wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego, dodajemy zioła (natka pietruszki, koperek, trybula) i gotujemy przez ok. 2-3 min. Przekładamy do miksera i miksujemy z kawałkami lodu tak długa aż krem będzie jednolity i gęsty. Następnie przecedzamy go przez drobne sitko i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem (jeśli kolor będzie zbyt jasny dodajemy liście szpinaku). Nalewamy krem do głębokiego naczynia, dodajemy kawałki wędzonego twarogu, oliwę miętową i dużą ilość dostępnych ziół.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
16 maja 2018

Podobne artykuły

Wątróbka drobiowa /czerwone wino/jabłko/burak/ olej lubczykowy/maliny/kurka

8 marca 2019

Wątróbkę oczyszczamy z błon. Dokładnie myjemy i osuszamy. Buraki pieczemy przez 1 godz. w 190 °C. Studzimy. Kroimy na małe elementy. Połowę blendujemy na purée i przecieramy przez drobne sito. Resztę buraka zostawiamy w cząstkach.

przeczytaj całość

Zupa malinowa z burakiem

13 lutego 2019

Buraki pieczemy z odrobiną soli w foli aluminiowej aż do miękkości. Przygotowujemy wywar warzywny. Cześć wywaru gotujemy, dodając ziemniaki i przyprawy. Buraki i maliny rozdrabniamy w mikserze lub blenderze i dodajemy do wywaru z ziemniakami.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl