Krem z białych szparagów | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Krem z białych szparagów

Krzysztof Obliński,  szef kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz

Krem z białych szparagów

Składniki:

  • Szparagi białe - 1 kg
  • Cebula biała  - 100 g
  • Masło - 100 g
  • Śmietana kremówka 36%  - 250 ml
  • Wino białe wytrawne -  100 ml
  • Sól, cukier

Sposób przygotowania:

Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.

W garnku podsmażamy na maśle białą cebulę (100 g cebuli na 1kg szparagów), a następnie dorzucamy do niej pokrojone szparagi (bez główek!) i także podsmażamy.

Dodajemy białe wytrawne wino (jeżeli nie chcemy używać wina, to pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soku z cytryny) i dusimy ok. 5 minut.

Następnie zalewamy wszystko wodą lub bulionem (warzywnym lub drobiowym), dusimy do miękkości szparagów, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i cukrem, a na koniec miksujemy na gładki krem.

Główki szparagów, które nam zostały blanszujemy we wrzącej wodzie 2 minuty, a potem hartujemy w zimnej, najlepiej z dodatkiem lodu.

Do talerza wlewamy zupę i dodajemy główki szparagów. Opcjonalnie dodajemy także oliwę ziołową, słonecznik lub migdały.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
5 czerwca 2018

Podobne artykuły

Comber z sarny w ziołach na puree z pasternaku i białej czekolady...

7 sierpnia 2018

Comber z sarny nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, żeby powstał równy wałek i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mięso obsmażamy krótko na patelni z każdej strony i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12 minut.

przeczytaj całość

Chłodnik litewski

4 lipca 2018

Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl