Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

05 czerwca 2018

Krzysztof Obliński,  szef kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz

Krem z białych szparagów

Składniki:

  • Szparagi białe – 1 kg
  • Cebula biała  – 100 g
  • Masło – 100 g
  • Śmietana kremówka 36%  – 250 ml
  • Wino białe wytrawne –  100 ml
  • Sól, cukier

Sposób przygotowania:

Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.

W garnku podsmażamy na maśle białą cebulę (100 g cebuli na 1kg szparagów), a następnie dorzucamy do niej pokrojone szparagi (bez główek!) i także podsmażamy.

Dodajemy białe wytrawne wino (jeżeli nie chcemy używać wina, to pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soku z cytryny) i dusimy ok. 5 minut.

Następnie zalewamy wszystko wodą lub bulionem (warzywnym lub drobiowym), dusimy do miękkości szparagów, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i cukrem, a na koniec miksujemy na gładki krem.

Główki szparagów, które nam zostały blanszujemy we wrzącej wodzie 2 minuty, a potem hartujemy w zimnej, najlepiej z dodatkiem lodu.

Do talerza wlewamy zupę i dodajemy główki szparagów. Opcjonalnie dodajemy także oliwę ziołową, słonecznik lub migdały.