Kolorowe świderki z krewetkami , limonką i kolendrą

Kolorowe świderki z krewetkami , limonką i kolendrą

06 lipca 2016

Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, przygotował przepis na lekki i pożywny posiłek na letnie popołudnie. Makaron skomponował z najpopularniejszym skorupiakiem z bogactwa frutti di mare, czyli krewetkami. Ich delikatne mięso połączył ze świeżym sokiem z limonki oraz imbirem, który nadaje całemu daniu charakterystycznego, wyrazistego smaku. Ale to jeszcze nie wszystko… Nasz apetyt podczas upalnych dni jest niewielki, dlatego warto podkręcić go nie tylko smakiem, ale także samą barwą używanych składników. Żółty dodaje optymizmu i łagodzi stres, czerwony pobudza kubki smakowe i dodaje energii, a zieleń przynosi odprężenie i spokój. Aby przyrządzić prawdziwą ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu, skuś się na wykorzystanie kolorów w swojej kuchni. Ciekawym sposobem na ich wprowadzenie do letniego menu będzie użycie kolorowego makaronu, np. Lubella Tricolore. Dzięki temu uzyskamy zdrowe, odżywcze i barwne dania, które będą atrakcyjną propozycją w wakacyjnym menu. 

Kolorowe świderki z krewetkami , limonką i kolendrą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g makaronu Lubella Świderki Tricolore nr 15
  • 200 g obranych surowych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 50 g masła
  • Mały kawałek imbiru
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Natka kolendry

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut, normale 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego krewetki, dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciskamy na krewetki sok z 1 limonki i masło – sos do dania jest już gotowy. Obtaczamy w nim przygotowany wcześniej makaron i przekładamy na talerze. Potrawę posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartki limonki.