Koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami

Koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami

22 maja 2015

Składniki na 3 porcje:

2 średnie banany

1 dojrzałe mango

szpinak – 2 duże garści

łyżka białego łuskanego sezamu ( plus szczypta do posypania na wierzch )

odrobina wody ( wg uznania do rozcieńczenia )

garść puffingowanych* truskawek  do posypania na wierzch

Sposób przygotowania:

Obrać banana i mango, zmiksować razem ze szpinakiem i sezamem. Rozcieńczyć odrobiną wody, jeszcze raz zmiksować i przelać do szklanek. Na koniec koktajl posypać puffingowanymi truskawkami i odrobiną sezamu. 

Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.