Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami

Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami

05 grudnia 2016

Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami

0,2 l maraschino Maraska

0,75 kg kaszy manny

400 g gotowanych kasztanów

50 g śliwek wędzonych

1 laska cynamonu

pół gałki muszkatołowej

75 g migdałów płatków

100 ml miodu wielokwiatowego

1 l mleka

0,75 kg jabłek

4 jajka

50 g cukru

1 szczypta szafranu

Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy nieco i łączymy z cukrem a następnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszaną masę nakładamy łyżką stołową na matę cukierniczą, po czym wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Całość serwujemy posypaną migdałami.

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów Boże Narodzenie w staropolskim stylu