Kanapka z żeberkami wołowymi pieczonymi…

Kanapka z żeberkami wołowymi pieczonymi…

12 sierpnia 2014

KANAPKA Z ŻEBERKAMI WOŁOWYMI PIECZONYMI W NISKIEJ TEMPERATURZE Z PIKANTNYM SOSEM TATARSKIM

Michał Tkaczyk – Hotel Bristol w Warszawie

 

  • żebra wołowe QMP – 600 g
  • chleb z kminkiem – 4 kromki
  • kolendra mielona – 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • majonez – 6 łyżek stołowych
  • cebula – 1 mała szt.
  • ogórki konserwowe – 1 szt.
  • borowiki marynowane – 4 szt. średniej wielkości
  • mały kawałek chili
  • musztarda rosyjska – 1,5 łyżki stołowej
  • olej rzepakowy

Sposób wykonania:

Zamarynowane żeberka włożyć do rękawa foliowego, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, a następnie wstawić do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piec około 90 minut – żeberka powinny być miękkie, ale sprężyste, nie rozpadające się. Grzyby marynowane i ogórki pokroić na drobną kostkę, dodać także pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane chili, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.

 

<p style=”&quot;text-align:” justify;”=””>Kromkę grillowanego kminkowego chleba posmarować musztardą i cebulą z pieczenia, ułożyć plastry żeberek. Najlepiej obok w naczynku podać pikantny sos tatarski. Można dodatkowo posypać całość pokrojoną w paski sałatką z warzyw marynowanych lub świeżych. Aromat chleba kminkowego uzupełni smak pieczonego mięsa.