KANAPKA Z ŻEBERKAMI WOŁOWYMI PIECZONYMI W NISKIEJ TEMPERATURZE Z PIKANTNYM SOSEM TATARSKIM
Michał Tkaczyk – Hotel Bristol w Warszawie
- żebra wołowe QMP – 600 g
- chleb z kminkiem – 4 kromki
- kolendra mielona – 0,5 łyżeczki
- ostra papryka mielona – 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny mielony
- majonez – 6 łyżek stołowych
- cebula – 1 mała szt.
- ogórki konserwowe – 1 szt.
- borowiki marynowane – 4 szt. średniej wielkości
- mały kawałek chili
- musztarda rosyjska – 1,5 łyżki stołowej
- olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Zamarynowane żeberka włożyć do rękawa foliowego, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, a następnie wstawić do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piec około 90 minut – żeberka powinny być miękkie, ale sprężyste, nie rozpadające się. Grzyby marynowane i ogórki pokroić na drobną kostkę, dodać także pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane chili, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
<p style=”"text-align:” justify;”=””>Kromkę grillowanego kminkowego chleba posmarować musztardą i cebulą z pieczenia, ułożyć plastry żeberek. Najlepiej obok w naczynku podać pikantny sos tatarski. Można dodatkowo posypać całość pokrojoną w paski sałatką z warzyw marynowanych lub świeżych. Aromat chleba kminkowego uzupełni smak pieczonego mięsa.