Kanapka klubowa z pieczoną wołowiną, sosem chili…

Kanapka klubowa z pieczoną wołowiną, sosem chili…

12 sierpnia 2014

KANAPKA KLUBOWA Z PIECZONĄ WOŁOWINĄ, SOSEM CHILI, BOCZKIEM, JAJKIEM SADZONYM, KONSERWOWYM OGÓRKIEM

Michał Tkaczyk – Hotel Bristol w Warszawie

Czas wykonania: 25 min

Składniki na 4 porcje:

  • Antrykot wołowy QMP – 400 g
  • Boczek wędzony parzony wieprzowy – 400 g
  • Jaja – 4 szt.
  • Ogórki konserwowe – 4 szt.
  • Marynowana papryka grillowana – 200 g
  • Sałata lodowa – 0,5 szt.
  • Majonez – 200 g
  • Pomidory – 3 szt.
  • Sos chili
  • Olej
  • Kolendra
  • Chleb tostowy – 12 kromek

Sposób wykonania:

Antrykot oprószyć solą i pieprzem obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, piec w piekarniku w temp 60°C około 2 godzin, następnie odstawić do wystygnięcia. Sałatę pokroić

w dużą kostkę wymieszać z majonezem i grubo pokrojoną kolendrą. Antrykot pokroić w cienkie plastry, wrzucić mięso na rozgrzany olej, doprawić do smaku. Na dwie kromki chleba ułożyć sałatę, usmażone mięso, pieczone plastry boczku, plastry ogórka, papryki, usmażone dwustronnie jajko i zapiec z serem wędzonym. Złożyć kromki w formie tortu i spiąć wykałaczkami, przekroić na pół. Podawać z frytkami lub smażonymi ziemniakami i pikantnym sosem chili.