Junior Culinary Cap za nami | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Junior Culinary Cap za nami

6 lutego odbyła się druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Konkurs był adresowany do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia.

Organizatorzy otrzymali 22 zgłoszenia do konkursu. Po wstępnej eliminacji postanowiono, że 19 zgłoszeń do konkursu spełnia wszystkie wymogi regulaminowe. Z tych zgłoszeń zostało wybranych 8 finalistów prezentujących najwyższy poziom merytoryczny, techniczny jak i wizualny. Finał konkurs odbył się w Hotelu Kongresowy - Centrum Biznesu w Kielcach.

Ośmiu uczestników podczas finału musiało przygotować w 90 minut potrawę z łososia, dowolnego rodzaju soczewicy i wybranego przez siebie smaku primerby Knorr Profesjonal. Zawodnicy rywalizowali indywidualnie w dwóch turach.

Przygotowane dania oceniło profesjonale jury: Zbigniew Kopycki (szef jury), Tomasz Pawlusek, Robert Głyda, Grzegorz Miśta, Piotr Papież.

Pierwsze miejsce wywalczył Krzysztof Kowalski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie (ubiegłoroczny zwycięzca). Druga lokata przypadła Dawidowi Rozmusowi z Zespołu Szkół nr. 1 w Nowym Sączu, a trzecia Karolowi Starzykowi z Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach.

Laureaci otrzymali liczne nagrody rzeczowe i zaproszenia na szkolenia kulinarne m.in. do Akademii Kulinarnej Farutex. Natomiast szkoła, której uczestnik zwyciężył otrzymała Puchar Grand Prix, ufundowany przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Partnerami strategicznymi wydarzenia byli: firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Imprezę poprowadził Konrad Birek szef kuchni z Unilever Food Solutions. Podczas drugiej edycji konkursu nie zabrakło również wielu atrakcji m.in. pokazu sushi w wykonaniu Michała Kostrzewy, właściciela kieleckiego lokalu Sushiya, pokazu carvingu w wykonaniu Grzegorz Gniech oraz Sylwia Kruszyńska.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
11 lutego 2019

Podobne artykuły

Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

22 lutego 2019

Dzisiaj w restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą odbędzie się Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

przeczytaj całość

Wystartował konkurs World Class 2019

22 lutego 2019

Ponad 10 000 barmanów na świecie będzie ubiegać się o przepustkę do 11. finału konkursu World Class. Po raz piąty do wyścigu dołączą barmani z Polski. Rekrutacja trwać będzie do 14 marca. Zwycięzca wyjedzie na zawody do światowej stolicy whisky czyli Szkocji.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl