Jak jemy? Eating experience na warsztat podczas Gdynia Design Days | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Jak jemy? Eating experience na warsztat podczas Gdynia Design Days

Co się stanie, kiedy projektant spotka się z szefem kuchni, antropologiem i twórcami porcelany? Co wyniknie z połączenia jedzenia, badań z zakresu psychologii empirycznej, a także zainspirowanej tym ceramiki? Odpowiedź jest prosta: dobrze zaprojektowany, całościowo przemyślane doświadczenie jedzenia. Bo jemy nie tylko smakiem, węchem, wzrokiem i dotykiem. Wpływa na nas energia miejsca i relacja pomiędzy ludźmi - tymi, którzy za potrawami stoją, a także tymi, z którymi jemy.  O wyjątkowym doświadczeniu eating experience opowiedzą podczas Gdynia Design Days szef kuchni Concordia Taste Tomasz Olewski, CEO Concordii Design Ewa Voelkel-Krokowicz, a także projektant ceramiki Arkadiusz Szwed i antropolożka Jagna Jaworowska. Panel „Projektu_jemy” odbędzie się 14 lipca o 15:30 (PPNT Gdynia, budynek IV).

Jedzenie od dawna nie jest już rutynową czynnością, która ma zaspokoić nasze podstawowe potrzeby. To pełnowymiarowe doświadczenie, które wywołuje emocje, przywołuje wspomnienia i wpływa na zmysły. Gdy zamawiamy owoce morza, chcemy choć przez chwilę poczuć chłodną oceaniczną bryzę. Jedząc comfort food wspominamy bezpieczne chwile dzieciństwa. Dla autorów projektu eating experience w Concordii Taste najważniejsze było znalezienie odpowiedzi na pytania: co jest najważniejsze w jedzeniu? Co składa się na jego doświadczanie? Smak? Składniki dań? To, co o nich wiemy? Sposób ich podania? Ludzie, z którymi jemy? Miejsce? Nastrój, w jakim zasiadamy do stołu? A może naczynia, z których spożywamy posiłek?

Poszukiwania zbiegły się z projektem prowadzonym przez School of Form we współpracy z magazynem Kukbuk. W pracowni ceramicznej, pod okiem Arkadiusza Szweda, Kamili Loby i Jagny Jaworowskiej, studenci SoF zaprojektowali trzy serie naczyń inspirowanych hasłami, otrzymanymi wcześniej od dziennikarzy magazynu. Były to: miska, morze, świętowanie.

Jako główny motyw kolacji wybrano MORZE. Studenci ze School of Form stworzyli naczynia, które miały kojarzyć się z morzem, a także inspirować użytkowników do doświadczania jedzenia i spojrzenia na nie z nieco innej perspektywy. Na cały proces projektowy studenci mieli jedynie 6 tygodni. Była to dla nich pierwsza w życiu okazja do pracy z porcelaną, która jest nieprzewidywalnym i wymagającym doświadczenia i precyzji materiałem. Efektem ich pracy nie są bezbłędne, ale to właśnie drobne „błędy” ludzkich rąk stanowią o unikalności kolekcji.

– Potraktowaliśmy naczynia jako nośniki, które mogą pobudzać jeszcze więcej zmysłów. Zastanawialiśmy się w jaki sposób surowiec, z którego są wykonane, wpływa na samo doświadczenie jedzenia. Co stanie się, gdy nasz język albo podniebienie będzie dotykać innego materiału niż metal widelca czy drewno pałeczek? Jak zareagujemy, gdy będzie to porcelanowy lizak z obłościami? Naczynia mają wielki wpływ na to, co zostało nazwane procesem eating experience. W zależności od ich formy potrawy są w inny sposób szufladkowane przez mózg. Podczas tworzenia kolekcji inspirowanej hasłem MORZE zrobiliśmy szeroki research, często idący w abstrakcyjną stronę. Z jedną ze studentek wyszliśmy od tego, że wszystko co znajduje się na wodzie płynie i buja się wraz z falami. Zadaliśmy sobie pytanie: czy można zaprojektować naczynie, które będzie dawało wrażenie znajdowania się na okręcie? Wyników naszych poszukiwań można było doświadczyć na kolacji w Concordii Taste. Proces projektowy trwał 6 tygodni, kolekcję MORZE tworzyło około 13 studentów, których opieką objęły również antopolożka Jagna Jaworowska i moja asystentka Kamila Loba – mówi odpowiedzialny za projekt Arkadiusz Szwed  ze School of Form.

Podczas specjalnie zaprojektowanej przez Concordię Taste kolacji organizatorzy zadali sobie pytania: co jest najważniejsze w jedzeniu? Co składa się na jego doświadczanie? Smak? Składniki dań? To, co o nich wiemy? Sposób ich podania? Ludzie, z którymi jemy? Miejsce? Nastrój, w jakim zasiadamy do stołu? A może naczynia, z których spożywamy posiłek?

Kolacja została zaprojektowana i przygotowana przez Szefa Kuchni Concordii Taste Tomka Olewskiego. Żeby dobrze się do niej przygotować, Tomek Olewski postanowił odwiedzić polskie morze.  Chciał odświeżyć jego smaki i zapachy, a także poznać ten kulinarny region z innej perspektywy. W ramach swojej podróży odwiedził  m.in. rancho z kozimi serami, pasiekę, targ rybny, na którym od doświadczonego od wielu pokoleń rybaka słuchał opowieści o połowach ryb i gatunkach żyjących w Bałtyku.

„Kolacja z porcelany” została stworzona tak, by dostarczała jak najwięcej różnorodnych doświadczeń. Jej scenariusz pełen był zaskoczeń, interakcji. Zaprezentowano 20 różnych przystawek inspirowanych morzem, serwowanych na naczyniach studentów. Intrygowały wyglądem, sposobem spożycia dania (do którego prowokowała ceramika), historiami, które się z nimi wiązały i oczywiście smakiem. Każdy z gości mógł wybrać przystawkę najbardziej przypadającą mu do gustu, a później podążał zgodnie z instrukcjami, które otrzymał na początku spotkania. Częstował innych uczestników kolacji i dzielił się swoimi spostrzeżeniami.

Połączenie doświadczeń kulinarnych z tymi z pracowni ceramicznej, zbudowało niepowtarzalny eating experience - kompleksowe doświadczanie jedzenia. Nie tylko samych dań, ale i praktyk związanych z jedzeniem. Concordia Taste, Kukbuk oraz Arek Szwed i Jagna Jaworska chcą to doświadczenie pokazać i o nim opowiedzieć podczas wydarzenia, które odbędzie się w ramach Gdynia Design Days. Tego wykładu z apetytem posłuchają zarówno humaniści, którzy chcą zgłębić kulturowe konteksty spożywania posiłków, amatorzy dobrego wzornictwa, jak i wszyscy, którzy chcą spróbować nowych smaków.

Pod koniec „Kolacji z porcelany” odbyła się ... wystawa brudnej zastawy. Po pełnej interakcji degustacji to uczestnicy zadecydowali o tym, w jaki sposób mogłaby wyglądać ekspozycja ceramiki związana z tym w jaki sposób dzięki naczyniom doświadczamy jedzenia. Wnioski? To w jaki sposób i na czym serwowane były poszczególne dania miało szczególny wpływ na to, jakie emocje wywołały potrawy w gościach.

Panel dyskusyjny oraz degustacja poświęcona eating experience odbędą się 14 lipca o godzinie 14:30 podczas Gdynia Design Days (PPNT Gdynia, budynek IV). Więcej szczegółów o wydarzeniu na stronie gdyniadesigndays.eu.

Kolejna kolacja projektowana zgodnie z eating experience odbędzie się w Concordii Design 27 września.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
5 lipca 2018

Podobne artykuły

13. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny - zgłoszenia do 16 lipca

13 lipca 2018

13. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się 11 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu. Zwycięzca konkursu nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 2-3 październik w Poznaniu.

przeczytaj całość

4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

13 lipca 2018

21 lipca w Szczawnie-Zdroju odbędzie się 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej. Zwycięzca konkursu zostanie nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl