Herbarium Hotel & SPA**** – motyw przewodni zioła

Kulinarna Polska

Herbarium Hotel & SPA**** – motyw przewodni zioła

16 lipca 2014

czerwiec 2014

Herbarium Hotel & SPA**** to nowy luksusowy obiekt usytuowany w regionie Pałuk w malowniczej Chomiąży Szlacheckiej, niedaleko Bydgoszczy. Jest to idealne miejsce na wypoczynek na łonie natury z dala od zgiełku miasta.

Kompleks składa się z trzech połączonych ze sobą budynków: zabytkowego Starego Dworu, stylowego Nowego Dworu i rustykalnej Oficyny. Położony jest na terenie 6 ha zabytkowego parku, bezpośrednio nad Jeziorem Chomiąskim.

– Początkowo planowaliśmy tylko renowację starego, zabytkowego dworku i jego adaptację na hotel. Jednak okazało się, że 12 pokoi to za mało. Dlatego postanowiliśmy rozbudować kompleks hotelowy o dwa kolejne obiekty. Jednak wszystkie budynki połączone są wygodnym podziemnym łącznikiem – mówi Aleksandra Miszczuk, Sales & Marketing Manager, Herbarium Hotel & SPA****.

W nowocześnie urządzonych wnętrzach zachowały się zabytkowe elementy – ceglane ściany i piękne łukowe sklepienia. To w tym budynku znajduje się hotelowa restauracja Werbena, z której roztacza się wspaniały widok na dziedziniec, park, stawy i jezioro.

Serwuje się tu aromatyczne potrawy kuchni europejskiej oparte na świeżych, regionalnych produktach. Kilka razy w roku pojawiać się będzie także sezonowa karta dań promująca dziczyznę, szparagi, grzyby czy słynną kujawsko-pomorską gęsina.

Tuż obok restauracji znajdują się stylowy lobby bar i urokliwa sala kominkowa z ogromnym tarasem i pięknym widokiem na jezioro. Przy słonecznej pogodzie to właśnie tam serwowane będą śniadania.

Motywem przewodnim Hotelu są zioła, bowiem ogrodnictwo i kuchnia to dwie wielkie pasje właścicielki obiektu.Zioła wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w SPA.

– Zioła stanowią spójny koncept, który łączy wszystkie elementy hotelu: świetną kuchnię, wyjątkowe SPA, naturalne produkty i nawiązanie do rodzimych tradycji. Stąd nazwa hotelu Herbarium czyli Zielnik – dodaje Aleksandra Miszczuk.

 

Rozmowa z Tomaszem Kosińskim, szefem kuchni restauracji Werbena w Herbarium Hotel & SPA****

Heidi Handkowska: Jak się rozpoczęła Pana przygoda z gastronomią?

Tomasz Kosiński: Wszystko zaczęło się od bydgoskiego gastronomika przy ul. Konarskiego. Pierwsza praca to restauracja Meluzyna w Bydgoszczy, gdzie zaraziłem się miłością do gotowania. Potem zostałem szefem kuchni w restauracji Karczma Rzym w Pawłówku. Następnie byłem szefem kuchni Hotelu Bohema, jedynego 5 gwiazdkowego hotelu w woj. kujawsko-pomorskim. Pomiędzy tym wszystkim mnóstwo szkoleń, konkursów kulinarnych i nauki.

W restauracji Werbena w Herbarium Hotel & SPA**** serwuje Pan dania kuchni autorskiej, która harmonijnie łączy nowoczesne europejskie trendy z tradycyjną kuchnią pałucką.

Menu stworzone jest głównie na bazie lokalnych produktów i nowoczesnych technik, ale staramy się w całość wpleść elementy kuchni pałuckiej. I jak na razie świetnie nam się to udaje. Nie ma tutaj miejsca na kompromisy. Wszystko jest na naprawdę wysokim poziomie

Czym charakteryzuje się kuchnia pałucka?

Podstawowym składnikiem potraw kuchni pałuckiej była w przeszłości mąka żytnia, ziemniaki oraz ryby nie tylko słodkowodne ze względu na niewielką odległość od morza.

Do przygotowania potraw wykorzystuje Pan świeże produkty pochodzące z hotelowego ogrodu i od lokalnych dostawców. Które najczęściej?

Okolice Chomiąży Szlacheckiej są bardzo zasobne w różnorakie produkty np.: gęsina, jagnięcina czy owcze sery z Kołudy Wielkiej. Pałuki to także kraina 130 jezior. Niedaleko hotelu mieszka rybak od którego codziennie rano mamy dostawę świeżych sandaczy czy węgorzy. Natomiast hotelowy ogród to ponad 6 h, gdzie rosną duże ilości ziół i warzyw.

Jak Pan odkrywa nowe smaki i przepisy?

Bardzo dużo czytam i nie boję się eksperymentować z nowymi produktami.

Czy przygotowywanie posiłków to dla Pana hobby, praca zawodowa, czy sztuka?

Gotowanie to moja pasja. Bardzo lubię pracę z ludźmi, a w tym zawodzie można stale poznawać nowe osoby, a także sprawiać im przyjemność nowymi doznaniami smakowymi.

Prowadzi Pan Akademię Kulinarną „Gotuj Z Nami” w której zajmujemy się szkoleniami dla wszystkich amatorów gotowania…

Zauważyłem, że jest bardzo duże zainteresowanie gotowaniem wśród amatorów dobrej kuchni, którzy chcą pod okiem profesjonalisty nauczyć się nowych dań. Dlatego zamierzam w dalszym ciągu realizować w hotelu warsztaty kulinarne.

Proszę się podzielić z nami jakie są Pana plany zawodowe i marzenia?

Plany zawodowe właśnie się realizują – tworzę od podstaw swoją autorską kuchnię w fantastycznym miejscu jakim jest Chomiąż Szlachecka. A marzenia również się zrealizowały w postaci dwójki dzieci – Aleksandra i Anastazji.