Grodzka12 zwycięzcą konkursu Gęsina na imieninach

Wydarzenia

Grodzka12 zwycięzcą konkursu Gęsina na imieninach

02 listopada 2018

30 października w poznańskim hotelu Moderno odbył się już po raz drugi konkurs Gęsina na imieninach. Tytuł króla gęsiny otrzymała restauracja Grodzka12.

Dania oceniane były w dwóch kategoriach: przystawka i danie główne. 19 dwuosobowych zespołów miało 70 min. na przygotowanie dwóch dań i wyserwowanie każdego na 6 talerzach.

Wyboru najlepszego dania dokonało jury, w składzie m.in. Adam Chrząstowski (przewodniczący), Dominik Narloch; Wojciech Lewandowski, Magdalena Ossowska, Ewa Michalska, Anna Strażyńska. Ocena odbywała się w ciemno, to znaczy jurorzy oceniali dania nie wiedząc, jaka z restauracji je przygotowywała.

– Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Jako Krajowa Rada gastronomii i Cateringu, której mam zaszczyt być prezesem staramy się promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i główny organizator konkursu. – Jeszcze w połowie XIX w., nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już II Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach – mówi Juliusz Podolski.

Organizatorami konkursu byli Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Hotel Moderno w Poznaniu, a partnerem m.in. Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu oraz de’GUSTATOR PR

W kategorii przystawka:

I miejsce – restauracja Grodzka12, Leszno

II miejsce – restauracja Winestone, Poznań

III miejsce – restauracja Republika Róż, Poznań

W kategorii danie główne:

I miejsce – hotel Moderno, Poznań

II miejsce – restauracja Grodzka12, Leszno

III miejsce – hotel Toscania, Włoszakowice

Tytuł „Króla Gęsiny 2018”, w związku ze zdobyciem największej liczbę punktów za oba dania, otrzymała restauracja Grodzka12.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

fot. poznan.travel