Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro

Wydarzenia

Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro

06 lipca 2016

Narol po raz pierwszym dostąpił zaszczytu nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski, jako jedno z 14 polskich miast spośród wielu ubiegających się o ten tytuł. Gmina stara się eksponować walory dziedzictwa kulinarnego województwa podkarpackiego organizując dwa konkursy o zasięgu ogólnopolskim. W 2016 roku – „IV Turniej Smaków Regionalnych Nalewek” organizowany w ramach „Narolskiej Majówki” oraz „III Konkurs Kulinarny Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”, który przeprowadzony będzie w ramach „XVII Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza” w dniu 9 lipca. Organizatorami konkursu są: Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol, Gminny Ośrodek Kultury w Narolu, a partnerują: „Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni” oraz „Polska Akademia Sztuki Kulinarnej”. Na podkreślenie zasługuje fakt, że regulamin i przebieg konkursu będzie już zgodny z wymogami Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie weźmie udział 9 zakwalifikowanych drużyn występujących wg wylosowanej kolejności. Każda drużyna będzie miała za zadanie sporządzić danie główne z karpia i deser z wykorzystaniem miodu wielokwiatowego i sera zagrodowego wiejskiego ricotta (dania trzeba przygotować dla jury, jedną porcję do degustacji dla publiczności oraz jedną do prezentacji na stół). Na wykonanie tego zadania oraz posprzątanie stanowiska każda z drużyn będzie miała 75 minut. Po części konkursowej przyjdzie czas na ogłoszenie wyników oraz spotkanie i rozmowę członków drużyn z jury oraz sporządzenie protokołu (zgodnie z rygorystycznymi wymogami Kulinarnego Pucharu Polski). W skład Kapituły Konkursowej wejdą: Jarosław Uściński, Zbigniew Szeląg, Wiesław Ambros, Hieronim Błażejak, Krzysztof Gawlik, Thierry Ayel, Janusz Mazan oraz Piotr Sabala. Konkurs poprowadzą Krzysztof Gawlik i Michał Bałazy. Dodatkowe informacje na ten temat zamieszczone są na FB Narol Kulturalna Stolica Roztocza i Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz www.gok.narol.pl; www.narol.pl.

W ramach wydarzenia odbędą się też warsztaty dla osób zainteresowanych doskonaleniem swoich umiejętności z filetowania karpia i kury, prowadzone przez dwóch wykwalifikowanych kucharzy. W kolejnej części warsztatów przyrządzane będą potrawy z karpia, kury, sera twarogowego wiejskiego i miodu wielokwiatowego.

Następną atrakcją będzie pokaz kunsztu kulinarnego mistrzów – przeprowadzony przez siedmiu zawodowych kucharzy, mających doświadczenie i cieszących się uznaniem środowiska gastronomicznego w Polsce (tych samych, którzy zasiądą w konkursowym jury). Zaprezentują dania pokazowe z karpia, kury, miodu i sera zagrodowego wiejskiego a następnie będzie można ich spróbować i zapytać o szczegóły. Odbędzie się również pokaz kuchni molekularnej – za pomocą ciekłego azotu wykwalifikowani kucharze: Jarosław Uściński i Krzysztof Gawlik przygotują lody. Celem pokazu jest pokazanie innowacji technologicznych w kuchni.

Na Jarmarku, jak zawsze znajdzie się ryneczek produktów tradycyjnych. Na wielu stoiskach wytwórcy serwować będą produkty regionalne. Będą m.in.:

•       stoisko z karpiem królewskim wędzonym przygotowane przez koło gospodyń z Rudy Różanieckiej – produkt dwukrotnie nagrodzony podczas „Agro-Bieszczady w Lesku” w 2008 r. zdobył pierwszą nagrodę, w 2009 r. uzyskał nominację do nagrody „Perły”, przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego.

•       stoisko z miodami z Pasieki „Roztocze” Andrzeja Kołodzieja przygotowane przez pszczelarza z Lipska  – produkt cieszący się doskonałą jakością i smakiem z uwagi na pochodzenie,

•       stoisko z serami zagrodowymi wiejskimi wytworzonymi z mleka krowiego z wolnego wypasu państwa Danuty i Leszka Jakimowicz z Krowicy Samej,

•       stoisko pieczonego byka Prezesa Polskiej Ekologii Paweła Krajmas; wołowina rasy simental (zwierząt pochodzących z wolnego wypasu) objęta programem pt. „Podkarpacki Naturalny Wypas”,

•       stoisko tradycyjnych wyrobów wędliniarskich przygotowane przez różnych wytwórców z Województwa Podkarpackiego.

•       stoisko z pieczywem z domowego wypieku j.w..

Całe kulinarne zadanie wspierane będzie przez znane i cieszące się doskonałą pozycją marketingową na rynku polskim firmy: Prymat i Selgros.