EWA DRZEWICKA
WŁAŚCICIELKA PRACOWNI TORTÓW ARTYSTYCZNYCH JULA SMAKULA W LUBLINIE
CZEKOLADOWA KULA
Składniki:
czekolada gorzka 50% Callebaut
czekolada biała
forma silikonowa do wylewania kul
mascarpone
śmietanka 36%
ananas (świeży)
cukier brązowy
Malibu
bazylia
crispersy w białej czekoladzie
Przygotowanie:
1. Aby wykonać kule z czekolady wypełniamy formę silikonową zatemperowana wcześniej czekoladą, odlewamy jej nadmiar, a następnie packą zbieramy jej nadmiar z powierzchni formy. Po zastygnięciu półkule są gotowe do napełniania.
2. Siekamy w drobną kostkę świeżego ananasa i karmelizujemy go na brązowym cukrze. Na sam koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną bazylię oraz odrobinę Malibu.
3. Przygotowanego ananasa pozostawiamy do ostygnięcia i zaczynamy przygotowywać mus. Ubijamy 0,5 litra śmietany, następnie dodajemy 150 g serka mascarpone. Po lekkim wymieszaniu dodajemy jeszcze 250 g gorzkiej czekolady.
4. Napełniamy kulę musem i posypujemy chrupkami.
5. Dodajemy ostudzonego ananasa, a następnie lekko rozgrzewając brzegi kul sklejamy je.
6. Kulę umieszczamy na talerzu wraz z gorącym sosem. Podgrzewany 150 ml śmietanki i łączymy ją z 150 g białej czekolady. Dodajemy 25 g Malibu.
7. Na koniec polewamy kulę bardzo ciepłym sosem.