Ewa Drzewicka – Czekoladowa kula

Ewa Drzewicka – Czekoladowa kula

12 kwietnia 2017

EWA DRZEWICKA

WŁAŚCICIELKA PRACOWNI TORTÓW ARTYSTYCZNYCH JULA SMAKULA W LUBLINIE

CZEKOLADOWA KULA

Składniki:

czekolada gorzka 50% Callebaut

czekolada biała

forma silikonowa do wylewania kul

mascarpone

śmietanka 36%

ananas (świeży)

cukier brązowy

Malibu

bazylia

crispersy w białej czekoladzie

Przygotowanie:

1. Aby wykonać kule z czekolady wypełniamy formę silikonową zatemperowana wcześniej czekoladą, odlewamy jej nadmiar, a następnie packą zbieramy jej nadmiar z powierzchni formy. Po zastygnięciu półkule są gotowe do napełniania.

2. Siekamy w drobną kostkę świeżego ananasa i karmelizujemy go na brązowym cukrze. Na sam koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną bazylię oraz odrobinę Malibu.

3. Przygotowanego ananasa pozostawiamy do ostygnięcia i zaczynamy przygotowywać mus. Ubijamy 0,5 litra śmietany, następnie dodajemy 150 g serka mascarpone. Po lekkim wymieszaniu dodajemy jeszcze 250 g gorzkiej czekolady.

4. Napełniamy kulę musem i posypujemy chrupkami.

5. Dodajemy ostudzonego ananasa, a następnie lekko rozgrzewając brzegi kul sklejamy je.

6. Kulę umieszczamy na talerzu wraz z gorącym sosem. Podgrzewany 150 ml śmietanki i łączymy ją z 150 g białej czekolady. Dodajemy 25 g Malibu.

7. Na koniec polewamy kulę bardzo ciepłym sosem.