Colors: Blue Color

Zacznijmy od początku, czyli co to takiego jest food cost. W wielkim skrócie jest to relacja kosztu zakupionych towarów użytych do produkcji określonej pozycji z menu, do ceny sprzedaży tego dania. Najczęściej stosunek ten wyraża się procentowo. Innymi słowy – jaka część przychodu ze sprzedaży przeznaczana jest na zakup surowców niezbędnych do przygotowania danej potrawy.

Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje lunchboxy. Taka dieta pudełkowa stała się ważnym elementem zdrowego stylu życia. Firma Sokołów, która podczas cyklicznych warsztatów kulinarnych podejmuje tematy dotyczące szeroko pojętej zbilansowanej diety, tym razem zaprosiła blogerów i dziennikarzy do pogłębienia wiedzy na temat komponowania lunchboxów.

Wypalenie zawodowe w gastronomii to bardzo częsty przypadek. My, kucharze jesteśmy na nie  szczególnie narażeni ze względu na to, że praca w kuchni jest niezwykle stresująca, ale również trudna fizycznie. Często pracujemy po dwanaście godzin dziennie. Jednak, gdy zawód jest pasją, miłość do gotowania potrafi przezwyciężyć wiele trudów.

Ryby żyjące dziko, w naturalnym środowisku mają o wiele więcej wartości odżywczych niż te hodowlane – dokarmiane przez człowieka. To właśnie one powinny znaleźć się na restauracyjnym talerzu. Jakie jeszcze mają zalety?

Konflikt w pracy pojawi się zawsze tam, gdzie zapomina się o rozmowie. Patrząc na tę kwestię z perspektywy wielu lat doświadczenia, mogę śmiało stwierdzić, że każdą sytuację można rozwiązać. Ale pod dwoma warunkami.

Jeśli myślisz, że o burgerze wiesz wszystko, to się mylisz. Nawet, jeśli przygotowałeś ich tysiące. Ta ikona street foodu jest na tyle klasyczna, co nowoczesna. Na tyle schematyczna, co otwarta na nowości. Gdyby nie burger, nie można by było dziś mówić o doskonałym ulicznym jedzeniu, które właśnie na nim się opiera, a do którego zaliczają się przecież także świeże kanapki, wrapy, tortille czy orzeźwiające napoje.

Ogromną transformację przeszła polska gastronomia. Ramię w ramię z postpeerelowskim krajobrazem kulturowym zmieniało się upodobanie Polaków do jedzenia. Za nami fascynacja Zachodem, za nami etap „ilość ponad jakość”. Ale czy całkowicie wyleczyliśmy się z kompleksów.

Najpopularniejsze