Sezon grillowy już rozpoczęty, i na szczęście dla producentów nie tylko wyrobów mięsnych, potrwa aż do jesieni. Wielbicieli samego „grillowania” jest bardzo wielu, lecz obserwuję, że mniej tych, którzy zajadają się przyrządzanymi na grillu potrawami. Dlaczego? Coraz więcej gości tłumaczy, że dba o zdrową dietę albo że zrezygnowali z jedzenia mięsa. Nie musi to oznaczać, że takowi nasi goście wyjdą z naszego grillowania głodni. Tym bardziej, że na ogień można wrzucić cudownie chrupkie warzywa albo podać je w wersji sałatki.

Przybysz z Chin. Od lat gości w ogródkach oraz na stołach europejskich i amerykańskich smakoszy. Co ciekawe, jest przedmiotem sporu o pozycję w klasyfikacji roślin. Otóż możemy się spotkać z przekonaniem, że rabarbar jest zarówno owocem, jak i warzywem – co kraj to obyczaj. I chociaż jest byliną, czyli warzywem, Amerykanie postanowili inaczej, ponoć ma to związek z podatkami, ale nie będziemy zajmować się dziś tą kwestią. Skupimy się na kulinarnych i żywieniowych aspektach rabarbaru.

Nieskazitelnie czyste łazienki, korytarze, sale i pokoje w lokalach branży HoReCa to podstawa. Jak cię widzą, tak cię piszą – mówi stare polskie przysłowie i jest w nim sporo racji… Jak zadbać o porządek w najbardziej newralgicznych miejscach?

Królicze mięso to jedno z najdelikatniejszych mięs, o subtelnej nucie smakowej, które kiedyś dosyć często gościło na polskich stołach. Dziś nie jest tak zapomniane jak jagnięcina, ale wciąż nie znajduje się na liście najchętniej wybieranych mięs do przyrządzenia potraw wielkanocnych. Poza doskonałym smakiem i ogromem możliwości przyrządzenia tego mięsa ma ono dodatkowo nietuzinkową zaletę – walory zdrowotne.

Jedyny dzień w roku, w którym można bez opamiętania zjadać wszystkie rodzaje smażonych, pieczonych, tłustych i słodkich pyszności, to oczywiście tłusty czwartek. W tym roku przypada już na początku lutego, toteż warto już teraz odświeżyć stare przepisy i wziąć się do pracy. Na widelec wziąłem dziś pączki, które są symbolem tłustego czwartku.

Agencje badawcze i marketingowe całego świata, na podstawie przewidywań szefów kuchni i obserwacji producentów żywności, ogłaszają właśnie listy trendów żywnościowych, jakie królować będą w 2016 roku. Rewolucji nie będzie, ale wyraźnie widać rosnące zainteresowanie i wykorzystanie warzyw i owoców – nawet w postaci dominujących dodatków do tak powszechnych napojów, jak kawa.

O wartości odżywczej wołowiny decydują zawartość i skład białka oraz tłuszczu śródmięśniowego. Zawartość białka w wołowinie kulinarnej kształtuje się na poziomie 18 - 23%, tłuszczu śródmięśniowego poniżej 5%. Mięso wołowe, zawiera więcej przyswajalnego żelaza niż mięso innych gatunków zwierząt rzeźnych - mówi Judyta Szymkowiak, dietetyczka Akademia Kulinarna Marcina Budynka.

Najpopularniejsze