Karnawał to jeden z przyjemniejszych okresów w roku. Osładza (dosłownie!) zimowy czas, pełen słoty, mglistych poranków i dni bez słońca. Jego punktem kulminacyjnym jest osławiony Tłusty Czwartek – dzień, w którym bez względu na różnice, łączy nas jedno – pączki.

W przeszłości zupy stanowiły podstawę pożywienia, z uwagi na łatwość przygotowania, małą pracochłonność oraz niską cenę w porównaniu do wydajności. Od zawsze były ważnym elementem polskiego stołu, zarówno na co dzień jak i od święta. W zależności od regionu możemy obserwować istną paradę zup. Ich różnorodność w dzisiejszej gastronomii nadal odgrywają istotną rolę – podaje się je jako pierwsze danie głównego menu lub jako przekąskę.

Mocno polskie, dzikie, wonne, jesienne... Sezon na dzikie mięso w pełni. Delikatne mięso sarny i jelenia, aromatyczne mięso z dzika…, ale przecież pod hasłem dziczyzny kryje się również dzikie ptactwo takie jak, bażant, kuropatwa czy kaczka... Wielbicieli potraw z dzikiego ptactwo zapewne jest wielu. Smakoszy kaszanki również nie brakuje.

Artykuł chciałem zacząć od wskazania witamin, składników mineralnych i substancji nieodżywczych zawartych w burakach, ale uwierzcie mi na słowo, że łatwiej byłoby wymienić te, których w burakach nie znajdziecie. Pełny skład odżywczy buraków stanowi niemalże unikatowy przepis na olśniewającą urodę i szczupłą sylwetkę.

Dziczyzna – na myśli mam tutaj najczęściej konsumowane mięso dzika, sarny i jelenia, oprócz niepodważalnych wręcz walorów odżywczych ma warte podkreślenia walory smakowe! Postaram się wziąć na warsztat kilka elementów dziczyzny i przybliżyć ich przyrządzenie. Opiszę jak łatwo i niebanalnie wprowadzić ją do karty menu .

Uwielbiam ryby w każdym kształcie i formie – surowe, po obróbce termicznej i marynowane w cerviche. Każdy z nas, kucharzy, wie że nie można przesmażać ryby za bardzo, bo tkanki mięsne się ścisną, a wtedy soki wypłyną i ryba będzie sucha. Rybie trzeba poświęcić trochę czasu, by była idealna – soczysta i smaczna.

Sezon grzybowy jest w pełnym rozkwicie. W lasach, jak co roku notuje się zatrzęsienie grzybiarzy uzbrojonych w scyzoryki i wiklinowe kosze. Wśród zbieraczy możemy odnaleźć zarówno miłośników leśnych eskapad, handlarzy oraz kucharzy, którzy mają czas (!) i chęci.

Najpopularniejsze