Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wykorzystywana technika w restauracyjnej kuchni. Kucharze stosują ją niemalże do wszystkich rodzajów produktów: warzyw, ryb i mięs, a także ciast. Gwarantuje szybkość przygotowania dania, idealny smak i odpowiednią teksturę. Trzeba tylko wiedzieć co, jak i na czym smażyć, by nie „spalić się” przed gościem.

Dobre wrażenie, jakie pozostaje po wizycie w restauracji bywa ważniejsze niż smak potrawy. Dlatego tak istotne jest dobranie trunków i odpowiednia kolejność ich serwowania. To alkohole odgrywają ważną rolę w procesie trawienia. Pomogą zaostrzyć apetyt lub wyregulować wszystkie procesy. Jak zacząć ucztę, aby goście mieli ochotę na więcej?

Dynia to przewrotna kokietka. Z wierzchu toporna, niedostępna i gruboskórna. W środku delikatna i co sezon odkrywana na nowo.Pod grubą skórą skrywa delikatny, mięsisty bardzo odżywczy miąższ, bogaty w witaminy i sole mineralne.

Zwłaszcza podczas sezonu wakacyjnego wzrasta liczba przeróżnych kontroli w lokalach gastronomicznych. Restauratorzy prowadzący swe biznesy na wybrzeżu i w górach powinni być szczególnie na nie wyczuleni, gdyż obok sanepidu i PIH, pojawić się mogą także inspektorzy „skarbówki”. Ich zadaniem jest sprawdzić, czy gość lokalu na pewno otrzymał paragon fiskalny a nie rachunek lub paragon kelnerski.

Street food w Polsce rozkwita. Sezon na szybkie, ale wartościowe i kulinarnie ciekawe dania rozpoczął się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami i przeróżnymi food trackowymi zjazdami. Na szczycie rankingu najbardziej popularnych posiłków wciąż królują burgery, a tuż za nimi plasują się kanapki premium – rodem niemal z całego świata. Jedne i drugie przechodzą metamorfozy, a przez to wciąż są atrakcyjnym posiłkiem w dobrej cenie.

Kolorowe, zadziorne, kuszące już od pierwszego spojrzenia – takie powinny być napoje na tegoroczny sezon wiosenno-letni. Przygotowane z najlepszych składników, gaszące pragnienie i jednocześnie opłacalne dla kieszeni restauratora. Jak skomponować idealną kartę napojów?

Grillowanie czas zacząć i to na poważnie. Wiosna i lato to najlepszy czas na odkurzenie starych i wymyślenie nowych przepisów na aromatyczne dania wprost z kultowego rusztu. Idealne na długie wieczory przy piwie czy winie, idealne podczas biesiad w dużym gronie. Jak przygotować się na nowy sezon?

Doskonałe, pożywne zupy to jest to, co wyróżnia polską kuchnię na tle innych. Mamy w naszej tradycji wpisane zamiłowanie do zup – zwłaszcza tych cięższych i tłustszych, bo zimowych, ale i w propozycjach letnich nasi kucharze mogą zaskoczyć niejednego smakosza.

Najpopularniejsze