Zbliżają się święta, a wraz z nimi coroczne przygotowywanie wigilijnych potraw. Zioła w świątecznej kuchni to ważny element: dodają wyrazistości daniom, poprawiają ich zapach, urozmaicają smak, a nawet sprawiają, że jedzenie wygląda bardziej apetycznie. Zioła i przyprawy w restauracyjnym menu po prostu potrafią czynić cuda.

Kawa staje się bardzo ważnym elementem nie tylko w kawiarniach i w kawowych barach, ale też w restauracjach. Jej magia może spowodować, że goście będą wracać zarówno dla jedzenia, jak i dla samego zakończenia, jakim jest jej podanie.

Sztuka odpowiedniego łączenia jedzenia z napojami to nie wiedza magiczna, ale faktem jest, że niezwykła. Wykorzystując pewne walory jednego (dania) czy drugiego (napoju), pozwala na dyskretne podkreślanie szlachetnych smaków. Wykorzystywana jest przede wszystkim przez sommelierów i kiperów wina, czy piwa, ale coraz częściej znajduje zastosowanie w łączeniu dań z odpowiednimi rodzajami herbat.

Słodkawy pasternak, korzenny topinambur, szparagowa skorzonera, lekko gorzki jarmuż, soczyste kolorowe marchewki… Są warzywa, które choć dawniej często gościły na polskich stołach, dziś zostały niemal całkiem zapomniane. Niesłusznie. Smaczne pełne wartości odżywczych, są zaproszeniem do kuchni pełnej fantazji.

Nie ma chyba na świecie innego produktu, który ma tak wielu fanów, jak ser, choć w każdym zakątku świata produkowany jest z różnych rodzajów mleka. Powstał podobno przez przypadek w bukłakach wędrowca, ale dziś wiele jego gatunków podawanych jest w najwykwintniejszych restauracjach. Król ser choć na deskach, to serwowany z sezonowymi albo suszonymi owocami i chutneyami pokazuje swą moc i smak.

Jesienią odżywają stare receptury, lokalne przysmaki i tradycyjne desery. Mistrzowie cukiernictwa starają się twórczo podchodzić do kultowych ciast – stąd zachwycające odsłony tego, co znane i lubiane. Na pewno i w tym roku nie zabraknie jabłek, śliwek i cynamonu. Ciekawe, w jaki sposób zostaną podane spragnionym endorfin gościom?

Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wykorzystywana technika w restauracyjnej kuchni. Kucharze stosują ją niemalże do wszystkich rodzajów produktów: warzyw, ryb i mięs, a także ciast. Gwarantuje szybkość przygotowania dania, idealny smak i odpowiednią teksturę. Trzeba tylko wiedzieć co, jak i na czym smażyć, by nie „spalić się” przed gościem.

Dobre wrażenie, jakie pozostaje po wizycie w restauracji bywa ważniejsze niż smak potrawy. Dlatego tak istotne jest dobranie trunków i odpowiednia kolejność ich serwowania. To alkohole odgrywają ważną rolę w procesie trawienia. Pomogą zaostrzyć apetyt lub wyregulować wszystkie procesy. Jak zacząć ucztę, aby goście mieli ochotę na więcej?

Najpopularniejsze