Wiosną i latem ogródek gastronomiczny lub – jak kto woli – piwny może stworzyć dodatkowy atut restauracji czy pubu, a tym samym stać się źródłem znacznych przychodów. Otworzenie takiego ogródka wymaga trochę zachodu, jednak warto to poczynić, aby wykorzystać okazję. Tym bardziej, że wielkimi krokami zbliżają się futbolowe Mistrzostwa Świata w Rosji, a kibice szczególnie upodobali sobie oglądanie meczów w szerszym gronie na świeżym powietrzu.

Wszyscy kochają sery. W kuchniach świata najczęściej są dodatkiem do dań, ale dodatkiem znaczącym. Królują w serwisie śniadaniowym. Jest też kilka wykwintnych dań, w których ser stanowi główny składnik: raclette, fondue, suflet czy francuska zupa cebulowa, która bez podpieczonego na grzance sera już nie byłaby tą samą zupą...

Czy w biznesie ma znaczenie to, że jestem kobietą? Tak. Musiałam zderzyć się z testosteronowym „betonem”, co zmotywowało mnie do stworzenia własnej firmy. A teraz czerpię garściami z kobiecego stylu zarządzania - mówi Malka Kafka - bizneswoman, restauratorka i promotorka dobrego życia.

Jako, że kuchnia polska przeżywa od kilku lat gigantyczny renesans, pozwolę sobie przytoczyć kilka przykładów moich autorskich dań, w których wykorzystuję przyprawy i zioła w celu odświeżenia klasycznych kompozycji, nie zapominając przy tym o tradycji i produktach regionalnych i sezonowych.

We współczesnej kuchni pod ręką mamy przyprawy z każdego zakamarka świata, które pozwalają na wystylizowanie potraw tak, jakby właśnie stamtąd pochodziły. Wśród nich coraz ważniejszą pozycję zajmują przyprawy i zioła rosnące w Polsce, i dobrze znane staropolskiej kuchni. Bo jest trend na polskość, nawet w kuchni…

Ślimaki dzielimy na gatunki, jak ryby czy wołowinę i krewetki. Spośród ślimaków lądowych w Europie w celach kulinarnych najczęściej wykorzystujemy ślimaki z gatunków: ślimak winniczek (Helix pomatia), ślimak turecki (Helix lucorum), i w Polsce hodowany: ślimak szary (Cornu aspersa) – kiedyś zaliczany do rodzaju Helix.

Od wieków ser utożsamiany jest jako nieodłączny dodatek do wina. Takie zasady ustalono we Francji i długo cały świat je szanował i hołubił. Do gatunku wyrobu serowarskiego dobierany jest odpowiedni rodzaj trunku. Najważniejszą zasadą jest wybór sera i wina z tego samego roku, ale czy właśnie nie zachodzą w tym schemacie poważne zmiany? Czy nie są obalane zasady?

Zarówno w codziennym życiu, jak i w restauracji chleb pełni bardzo ważną rolę. Pieczywo zazwyczaj podawane jest niemal do każdego posiłku – w różnej postaci. I choć na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy – jest to produkt, który może nam uczynić wiele złego – gdy jest niesmaczny, ale też wiele dobrego – gdy zapachem i chrupkością przyciągnie gości.

Najpopularniejsze