Trzy, dwa, jeden… start!

Porady

Trzy, dwa, jeden… start!

14 czerwca 2019

 

Jedną z coraz bardziej popularnych metod promowania kulinariów i kultury gastronomicznej są konkursy kulinarne. Tego typu rywalizacja to nie tylko pole do popisu dla wielu szefów kuchni, ale także okazja do przyśpieszenia swojej zawodowej kariery czy zdobycia cennych tytułów poświadczających posiadane kompetencje.
Formuły konkursów kulinarnych
są bardzo zróżnicowane.
Począwszy od tych, które skierowane są do niższego personelu kuchni, a skończywszy na prestiżowych, wymagających specjalistycznej wiedzy i umiejętności oraz sporego doświadczenia. To właśnie w nich już samo przebrnięcie przez etap eliminacji jest dużym wyróżnieniem.

CO DZIEJE SIĘ Z UCZESTNIKIEM PO KONKURSIE?

Jak wspomniałem wcześniej, już samo uczestnictwo w prestiżowym konkursie daje kucharzowi okazję do pokazania się szerszej publiczności. Przestaje być on wówczas anonimowy, pojawia się np. w mediach, które coraz częściej zainteresowane są relacjonowaniem wydarzeń gastronomicznych. Tak więc jest to na pewno doskonała okazja do promowania nazwiska i lokalu. Wypromowani dzięki konkursom szefowie kuchni to osoby doceniane i szanowane w branży gastronomicznej, a także poza nią.
W Polsce możemy poszczycić się wieloma konkursami reprezentującymi bardzo wysoki poziom merytoryczny, w których warto wziąć udział chociażby tylko dla zdobycia cennego doświadczenia u boku tych najlepszych szefów.
Uczestnictwo w kulinarnych szrankach to również stawianie na tak ważne i cenione w dzisiejszych czasach samodoskonalenie. To także okazja do poszukiwania inspiracji, do spotkań i wymiany branżowych doświadczeń.

CZEGO NAS UCZY UDZIAŁ W KONKURSACH KULINARNYCH?

Uczestnictwo w konkursach kulinarnych daje nam możliwość: po pierwsze sprawdzenia siebie i, po drugie, tak bardzo potrzebnej nam w życiu zawodowym zdrowej rywalizacji. Gastronomia, jako jedna z wielu branż, potrzebuje ducha walki o jakość, profesjonalizm, a także motywacji do ciągłego rozwoju. Konkursy uczą też współpracy, terminowości, umiejętności radzenia sobie w sytuacjach stresowych i działania pod presją czasu – a tego przecież w gastronomii nie brakuje. Biorąc udział w konkursach należy wykazać się nie tylko kreatywnością, determinacją, znajomością technik i aktualnych trendów gotowania czy też ciekawą aranżacją talerza. To okazja do pokazania swojego indywidualnie wypracowanego stylu, ale i szerokiego wachlarza smaków. Rywalizacja pozwala doskonalić warsztat pracy oraz uczy dążenia do perfekcji. Jak każde konkursy, również i te gastronomiczne mają swoje blaski i cienie. Bywa, że podczas porównywania prac otrzymujemy przysłowiowy kubeł zimnej wody na głowę. I tu pojawia się problem braku umiejętności radzenia sobie z rozczarowaniem. Ciężko wstać z kolan, na które rzucił nas przeciwnik i jury, gdy po wielu wysiłkach, godzinach ćwiczeń i prób, zostajemy ocenieni poniżej oczekiwań. A to bardzo ważny moment, rozpoczynający walkę człowieka samego ze sobą, moment który uczy, jak wyłuszczyć z porażki siłę do działania i wyciągania wniosków, aby za jakiś czas poprawić błędy i wystartować jeszcze raz. To również szkoła tak potrzebnej w naszej branży pokory i okazja do jeszcze wytrwalszej pracy.

NIE TYLKO RYWALIZACJA, ALE I NETWORKING

Podczas konkursów mamy nie tylko szansę stanąć w szranki z najlepszymi, ale także jedną z nielicznych okazji do spotkań zgromadzonego razem w jednym miejscu środowiska branżowego. Sytuacja ta stwarza możliwość zdobycia tak potrzebnych i pożądanych kontaktów zawodowych. Pozwala na nawiązanie potencjalnej współpracy w przyszłości, ciekawych zawodowo znajomości i to, co najcenniejsze – czyli wymianę doświadczeń i zainspirowanie się pracą innych kucharzy. Niesie ona za sobą możliwość jeszcze lepszych perspektyw zawodowych.

WARTOŚCIOWE NAGRODY

Nie ma konkursów bez nagród! Laureaci mają większe szanse na zdobycie prestiżowych staży w kraju i za granicą, dostają ciekawe zaproszenia na wydarzenia branżowe, a często także interesujące oferty pracy.
Szefowie kuchni uczestniczący w kulinarnych konkursach często podpisują kontrakty sponsorskie, z których czerpią korzyści finansowe, a także przyśpiesza zawodowy rozwój. Nagrody dla laureatów są coraz bardziej atrakcyjne, ale czy o to chodzi w takich konkursach? Uczestnictwo w nich to przede wszystkim ogromna satysfakcja i okazja do intensywnego rozwoju zawodowego. Ta wartość zostaje z nami na całe życie.
Czy warto brać udział w konkursach? Uważam, że tak! Dzięki temu rozwijamy się, gotujemy z pasją, możemy też przekazywać posiadaną wiedzę kolejnym pokoleniom kucharzy, a nasi goście z radością i ciekawością odwiedzają nasze lokale. 

WOJCIECH KRZAK
szef kuchni restauracji Styl 70
członek Polskiej Inicjatywy Kulinarnej