Przygotowujemy 5% solankę z tymiankiem i cząbrem. Pierś peklujemy przez ok. 1 dzień na mokro. Do marynowania brokułu potrzebujemy tylko jego łodygę (nie różyczki). Młodą marchew wraz z łodygą brokułu blanszujemy przez ok. 2 min. Następnie przekrojoną na pół marchew wraz z piersią z kaczki kładziemy na grilla. 
 

Składniki:
• pierś z kaczki – 1
• młoda marchew – 2
• brokuł (łodyga) – 0,5
• papryka czerwona – 1
• olej rzepakowy
• czosnek niedźwiedzi
• solanka: woda, 5% soli, tymianek, cząber

Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy 5% solankę z tymiankiem i cząbrem. Pierś peklujemy przez ok. 1 dzień na mokro. Do marynowania brokułu potrzebujemy tylko jego łodygę (nie różyczki). Młodą marchew wraz z łodygą brokułu blanszujemy przez ok. 2 min. Następnie przekrojoną na pół marchew wraz z piersią z kaczki kładziemy na grilla. Natomiast łodygę brokułu marynujemy w winegrecie. Czerwoną paprykę opiekamy na grillu i obieramy ze skórki. Następnie miksujemy z czosnkiem i olejem rzepakowym. Pierś z kaczki grillujemy po kilka minut z obu stron, następnie odkładamy na kilka minut na wyższy ruszt. Pierś po przekrojeniu powinna być różowa w środku. Marchew grillujemy tylko kilka minut. Na talerzu układamy pokrojoną pierś, pieczoną marchew, marynowanego brokuła, sos z papryki. Wszystko polewamy olejem z czosnkiem niedźwiedzim.

 

Wojciech Harapkiewicz
szef kuchni
Dworzysko w Szczawnie Zdroju
Ambasador marki Bielmar

Pierś z kaczki z grillowaną marchwią oraz marynowanym brokułemShow Gallery

Fot. Krysia Lemańska

Kalendarium

Najpopularniejsze