Comber z sarny nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, żeby powstał równy wałek i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mięso obsmażamy krótko na patelni z każdej strony i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12 minut.

Comber z sarny w ziołach na puree z pasternaku i białej czekolady z warzywami i sosem winno-śliwkowym



Restauracja Krasnodwór w Warszawie



szef kuchni: Marcin Soból



Składniki (4 porcje):



Comber z sarny – 680 g



sól morska



pieprz



jajka – 2



olej do smażenia – 20 ml



Panierka ziołowa



bułka wrocławska – 6 kromek



natka pietruszki – 100 g



tymianek – pęczek



Puree z pasternaku i białej czekolady



Pasternak – 700 g



śmietana 36% – 200 ml



biała czekolada – 80 g



sól do smaku



Warzywa



Pietruszka – 1



Marchew – 1



mini marchewka – 12



groszek cukrowy – 80 g



rozmaryn – 3 gałązki



czosnek – 2 ząbki



masło – 30 g



Sos winno-śliwkowy



wino czerwone – 150 ml



suszone, wędzone śliwek



miód – 20 ml



ocet balsamiczny – 10 ml



cynamon – szczypta



Sposób przygotowania:



Puree z pasternaku i białej czekolady



Pasternak kroimy w grubą kostkę, wkładamy do rondla, dodajemy śmietanę i tyle wody, aby pasternak był przykryty. Gotujemy około 30 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Ugotowany pasternak blendujemy, dodajemy białą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Puree delikatnie doprawiamy do smaku solą.



Warzywa



Warzywa gotujemy w lekko posolonej wodzie, następnie przesmażamy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek i świeży rozmaryn.



Panierka ziołowa



Bułkę podsuszoną w piecu blendujemy z natką i tymiankiem, następnie przesypujemy do miseczki.



Sos winno-śliwkowy



Do rondelka wlewamy czerwone wino, dodajemy śliwki wędzone, szczyptę cynamonu, miód i ocet balsamiczny, wszystko gotujemy do momentu, aż śliwki zmiękną. Uzyskany sos blendujemy na gładką masę.



Comber z sarny



Comber z sarny nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, żeby powstał równy wałek i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mięso obsmażamy krótko na patelni z każdej strony i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12 minut. Mięso smarujemy białkiem z jajka i obtaczamy panierką ziołową, po czym wkładamy jeszcze do pieca na 1 min. Comber kroimy na grubsze kawałki i układamy na pasternaku, wykładamy na talerz warzywa i polewamy sosem.




Najpopularniejsze