Restauracje hotelowe coraz częściej stają się marką niezależną od hotelu. Dzięki zmieniającym się przyzwyczajeniom konsumenckim na rynku przybywa klientów, którzy regularne korzystanie z restauracji traktują jako element składowy swojego stylu życia.

Prowadzenie restauracji w opinii wielu osób, szczególnie tych którzy noszą się z zamiarem spełnienia swoich marzeń i wykreowanie miejsca wyjątkowego, gdzie będzie można dać upust gościnności i dobrego smaku, jest bardzo ekscytujące i podszyte mocnym czynnikiem emocjonalnym.

Zawód kucharza ewoluuje bardzo dynamicznie. Ciągle mamy do czynienia ze zmianą technologii, trendów i sprzętu, na którym się pracuje. W przypadku zawodów gastronomicznych zmiany te dotyczą m.in. sposobów kompozycji, smaków, technik gotowania czy podawania dań. Aby być konkurencyjnym, trzeba na bieżąco śledzić trendy, które dyktuje rynek i umieć się odnaleźć w obliczu tych dynamicznych zmian.

Niezależnie od tego w jak dużym zespole pracujemy, praca pod presją czasu i w dużym stresie, prędzej czy później może doprowadzić do konfliktu. A te mogą przybrać różną formę. Czasem są to konflikty personalne między pracownikami, ale również zdarzają się nieporozumienia pomiędzy podwładnymi a przełożonymi.

Najpopularniejsze