Wzrasta zapotrzebowanie konsumentów na przestrzeń wzmacniającą ich poczucie obcowania z naturą. W odpowiedzi na „zielony trend” kolejne restauracje, oprócz tradycyjnego kwiatka na stoliku, wprowadzają do wnętrz wertykalne ogrody, bujne dekoracje z roślin doniczkowych oraz panele z mchu.

 

Atrakcyjna architektura zieleni nie tylko może rozjaśnić monotonne otoczenie oraz zakryć nieestetyczne elementy znajdujące się wewnątrz lub na zewnątrz restauracji. Stanowi również wspaniały element dekoracyjny, który oddziałuje na zmysły. Kolory natury bogatej w zieleń mają właściwości kojące układ nerwowy i jednocześnie pobudzające. Przebywanie w otoczeniu roślin ze względu na ich tonizujące dla układu nerwowego właściwości wspiera myślenie kreatywne. Roślinność w pomieszczeniu jest nie tylko urozmaiceniem wystroju wnętrza, ale spełnia również rolę filtra oczyszczającego powietrze. Specjalne gatunki roślin posiadają zdolność pochłaniania zanieczyszczeń z powietrza, oksydowania go i nawilżania.

ZIELEŃ WOKÓŁ NAS

Jednym z prekursorów roślinnych aranżacji w polskich lokalach gastronomicznych są restauracje ORZO People-Music-Nature, które w październiku 2017 r. zaprosiły gości do pierwszej lokalizacji w Warszawie.

– Cały koncept jest oparty o współdziałanie z przyrodą i propagowanie zdrowego stylu życia. Wykorzystując dobroczynne właściwości roślin, jesteśmy w stanie niwelować negatywny wpływ smogu na nasz organizm oraz w naturalny sposób kreować przestrzeń, która będzie koić zmysły i poprawiać samopoczucie. Powietrze w dużych miastach jest bardzo zanieczyszczone, a poziom smogu przekracza dopuszczalne normy, dlatego też wnętrza wypełniliśmy roślinami. Na 1 m2 lokalu przypada jedna roślina antysmogowa. W Krakowie są również w środku restauracji 3-4 m drzewa. Tak spełniamy nasz sen o zielonych miastach – mówi Amadeusz Kierepka, Brand Manager Restauracji ORZO People-Music-Nature.

Restauracje wypełniają przede wszystkim rośliny oczyszczające powietrze z różnych toksyn, takie odmiany jak: areka żółtawa, epipremnum złociste, bluszcz pospolity, zielistka Sternberga czy sanseweria gwinejska. Ich uprawa nie jest skomplikowana, a obecność roślin znacząco wpływa na jakość powietrza.

EKO ŚCIANY

Idea roślinnych dekoracji popularna na zachodzie Europy, powoli wkracza również do naszej przestrzeni. Nadzwyczaj efektowne ogrody wertykalne zyskują zainteresowanie restauratorów, oferując niepowtarzalny klimat. Pomysłodawcą pionowych ścian zieleni był francuski botanik Patrick Blanc, który stworzył specjalną konstrukcję z płyt PVC oraz poliamidowego filcu, stanowiących doskonałą imitację gleby. Cyrkulację wody zapewnia instalacja nawadniająca, która dostarcza roślinom niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki odżywcze.

– W naszej restauracji postawiliśmy na zieloną ścianę, która robi niesamowite wrażenie i bardzo przykuwa uwagę gości. Konstrukcja jest zbudowana z tysiąca kieszeni wypełnionych roślinami, a każda z nich jest nawadniana przez specjalny system, który dozuje wodę i odprowadza jej nadmiar. Dodatkowo, aby zapewnić roślinom jak najlepsze warunki do egzystencji zainstalowaliśmy zraszacze oraz lampy doświetlające – opisuje aranżację Cezary Jarecki, Manager restauracji Lalo w Ostródzie. 

Ogrody pionowe, nazywane również „ścianami życia”, stają się popularne dzięki oddziaływaniu na nasze zdrowie. Jednak nie tylko walczą z niekorzystnymi czynnikami w pomieszczeniach, jonizują powietrze, eliminują substancje szkodliwe, nawilżają powietrze, ale również nadają wnętrzu niepowtarzalny wygląd. Ściany są specjalnie projektowane przy wykorzystaniu odmian roślin o zróżnicowanym kolorze, wzroście, strukturze. Zdecydowanie mniej wymagającym, ale niezwykle atrakcyjnym elementem dekoracji nawiązującym do natury są również aranżacje z mchu. Niewątpliwą zaletą takich konstrukcji jest fakt, że nie wymagają one żadnej pielęgnacji. Porost ten pobiera wilgoć z powietrza, a zatem podlewanie czy zraszanie jest wręcz niewskazane. Mech jest selekcjonowany, oczyszczany i finalnie poddawany stabilizacji, dzięki czemu nie rozrasta się i nie przyciąga owadów lub szkodników. Panele z mchu służą jako naturalny higrometr, filtr powietrza oraz izolator akustyczny.

ODPOWIEDNIA DBAŁOŚĆ

Planując obszary zieleni w restauracji warto pamiętać, że rośliny mają różne wymagania dotyczące odpowiedniego nasłonecznienia, temperatury i wilgotności. Dostęp do światła i wody zapewni im prawidłowy rozwój.

– Chcąc zapewnić jak najbardziej komfortowe warunki dla rozwoju roślinności stosujemy specjalne systemy automatycznego nawadniania, które dostarczają wodę do konstrukcji wypełniających zielone ściany oraz dodatkowe oświetlenie gwarantujące odpowiedni poziom naświetlenia. W każdej z restauracji zatrudniamy ogrodnika, który w godzinach porannych, zajmuje się nawadnianiem roślin w donicach i ich pielęgnacją – wyjaśnia Amadeusz Kierepka.

Większość zielonych ścian jest zasilana w wodę dzięki systemowi nawadniania kropelkowego, w którym sieć specjalnych rurek ułożonych w sposób niewidoczny między roślinami maksymalizuje ekonomiczne wykorzystanie wody za pomocą automatycznego miernika. O zielone aranżacje należy również dbać. Zwiędłe rośliny, opadające żółtawe liście oraz bezwładnie zwisające pnącza nie wpłyną pozytywnie na wizerunek restauracji.

– Czasem pomagamy zraszać rośliny rosnące w restauracji i pilnujemy, aby nie było na nich suchych liści. Natomiast roślinną aranżacją kompleksowo zajmuje się profesjonalna firma. Taka ściana wymaga dużo pracy, aby cieszyć swoim wyglądem. Jednak zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie, ponieważ bardzo dużo klientów zwraca na nią uwagę. Goście są zachwyceni bujną roślinnością w naszej restauracji i często niedowierzają, że to żywe rośliny – mówi Cezary Jarecki. 

Wybierając rośliny do zielonych aranżacji warto też pamiętać, aby unikać tych, które wydzielają nieprzyjemne zapachy, mają kolczaste gałęzie, kłujące liście albo zawierają toksyny.

Fot. Arch. Restauracji ORZO People-Music-Nature

Tekst: Paula Wendland

Najpopularniejsze