Colors: Blue Color

Coraz więcej restauracji, hoteli, burgerowni itd. rozpoczęło własną produkcję różnego rodzaju pieczywa. Pieczenie odbywa się najczęściej w piekarnikach, piecach konwekcyjno-parowych. To dobry początek przygody z profesjonalnym wypiekiem, w dalszej części przybliżamy temat wejścia na poziom bardziej zaawansowany w tej materii.

Covid-19 wpływa na kształtowanie nowych postaw i zachowań wśród ludzi. Wzrasta świadomość na temat zagrożeń dla zdrowia z powodu niewystarczającej higieny w miejscach publicznych – to wnioski z najnowszego badania dla Tork, marki firmy Essity. Sondaż przeprowadzony na czterech europejskich rynkach wykazał, że niemal 7 na 10 osób mniej chętnie korzysta z ogólnodostępnych toalet w porównaniu z czasem przed pandemią. 43% badanych twierdzi, że nie czuje się komfortowo w łazienkach wyposażonych w suszarki elektryczne.

Interaktywne szkolenie z zakresu higieny rąk, dostępne w aplikacji Tork VR Clean Hands Training, zostało nagrodzone w kategorii Produkty powiązane/Usługi w tegorocznej edycji konkursu Interclean Innovation. Szkolenie VR pozwala użytkownikom przećwiczyć każdy z 5 etapów higieny rąk według WHO, zwiększając tym samym świadomość jej znaczenia, a nawet przyczyniając się do ratowania życia.

Wzrasta zapotrzebowanie konsumentów na przestrzeń wzmacniającą ich poczucie obcowania z naturą. W odpowiedzi na „zielony trend” kolejne restauracje, oprócz tradycyjnego kwiatka na stoliku, wprowadzają do wnętrz wertykalne ogrody, bujne dekoracje z roślin doniczkowych oraz panele z mchu.

Polacy, podobnie jak w krajach zachodnich, coraz częściej jedzą poza domem i chętniej niż kiedykolwiek wcześniej odwiedzają restauracje. Z raportu „Polska na Talerzu 2019” przeprowadzonego w kwietniu 2019 r. przez IQS wynika również, że przy wyborze miejsca, szczególne znaczenie ma smak serwowanych potraw i chęć poznania nowych smaków.

Epidemia koronawirusa zmienia oblicze gastronomii. Jedną z nowości, które wprowadziła na polski rynek, są „restauracje widma” – czyli takie, które nie posiadają sali dla gości i działają tylko w dowozie. Sprawdzamy plusy i minusy takiej działalności.

Czy szykuje się Wam praca na podwyższonych obrotach w sezonie wakacyjnym? Przyśpieszenie jest odczuwalne, ruch wzmożony, praca personelu również musi być coraz szybsza, aby wszystkich obsłużyć w jak najkrótszym czasie. To nic nowego dla restauratorów i kucharzy oraz pozostałych osób pracujących w branży.

Najpopularniejsze