Dawid Szkudlarek zwycięzcą Bocuse d’Or Poland 2018

Newsy

Dawid Szkudlarek zwycięzcą Bocuse d’Or Poland 2018

02 marca 2018

Dawid Szkudlarek, szef kuchni Folwark Folińscy w Wysokiej okazał się najlepszy podczas finałowego starcia Bocuse d’Or Poland 2018, które odbyło się w dniach 27-28 lutego w Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw. Zwycięzca będzie reprezentował Polskę w finale europejskim, który odbędzie się 11-12 czerwca w Turynie.

Na pokonanym polu zostawił on zdobywcę drugiego miejsca, Jakuba Kasprzaka, szefa kuchni Restauracji Lumiere oraz trzeciego Pawła Kubera, szefa kuchni hotelu DeSilva Premium w Poznaniu. W konkursie udział brali również: Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa, Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk, Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa, Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa, Dawid Zagrzywiec – Renaissance Warsaw Airport Hotel.

Finał krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłonił zwycięzcę po dwudniowej rywalizacji. Każdego dnia konkursowego przed międzynarodowym jury oraz publicznością występowało czterech szefów kuchni przy wsparciu swoich pomocników, a ich kulinarne zmagania trwały 5 godzin i 35 minut.

W tym czasie zawodnicy musieli przygotować danie mięsne dla ośmiu osób, zaprezentowane dla dwóch osób na talerzach oraz dla sześciu na platerze (tacy). Ponadto uczestnicy musieli wykreować danie z ryby w ośmiu porcjach, które zaserwowano wyłącznie na talerzach. W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty: danie mięsne skomponowane na bazie łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka; danie rybne przygotowane z jesiotra w akompaniamencie ziemniaka oraz lubczyku.

Nad przebiegiem całego konkursu czuwał Head Chef Bocuse d’Or Poland 2018 Jarek Walczyk, za stronę techniczną odpowiadał szef Łukasz Konik, zaś w jury konkursu zasiadali najlepsi szefowie kuchni z Polski i zagranicy, w tym szef kuchni z gwiazdkowej restauracji oraz zwycięzca Grand Finale w Lyonie.