Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Data wydarzenia:

10 Sierpień 2019

Miejsce:

Ustronie

Kategoria:

Konkurs

10 sierpnia w siedzibie firmy RM Gastro Studio Kulinarne w Ustroniu odbędą się 14. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs ten jest nominowany do KPP 2019. Głównym celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego i owczarstwie.


W konkursie udział weźmie dziewięć zespołów kucharskich – szef i kucharz pomocniczy.
Listra drużyn, które zakwalifikowały się do 14. Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny:
Marta Podgórska i Agnieszka Osipowicz - Hotel Notera w Chojnicach
Patryk Domachowski i Łukasz – Restauracja L'Entre Villes w Sopocie
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro – Grand Hotel Boutique w Rzeszowie
Dawid Kanior i Kazper Sproski – Restauracja Pastamore w Bielsku-Białej
Kamil Kempa i Tomasz Ochocki – Restauracja Cucina Team w Poznaniu
Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek – Best Western Hotel Felix w Warszawie
Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak – Art. Hotel we Wrocławiu
Mariusz Bobek i Kamil Wójtowicz – Restauracja Amarylis w Krakowie
Kajetan Buszewicz i Mikołaj Przybysz – Restauracja Domu Kitchen Friends w Poznaniu
Drużyna rezerwowa:
Daniel Ulanowski i Damian Domagała – Natura Spa Residence Bluebell w Siewierzu.

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Leszek Makulski – gastronomia@wp.p lub tel.: 601088262. 

Przedmiotem konkursu jest danie główne i deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru:
• comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem; kalarepa , pieprznik jadalny
• Olej z esencją masła Kruszwica
• Demi glace, Chef Nestle
Obowiązkowym produktem deseru jest:
• ser owczy do wyboru; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem
• Likier karmelowy z solą morską Chopin i jeżyna.

Organizatorami konkursu są: Leszek Makulski i Kamil Makulski przy wsparciu i pomocy merytorycznej OSSKiC. Współorganizatorem Konkursu jest miasto Ustroń, Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

BaraninaShow Gallery

Najpopularniejsze