Olimpiada IKA/Culinary Olimpics

Data wydarzenia:

14 Luty 2020

Miejsce:

Stuttgart

Kategoria:

Targi

Olimpiada IKA/Culinary Olimpics to najstarszy i największy międzynarodowy konkurs sztuki kulinarnej. Tegoroczna edycja to już 25. odsłona konkursu. Po raz pierwszy będzie towarzyszyć Międzynarodowym Targom Branży HoReCa Intergastra w Stuttgarcie.


 

Podczas olimpiady w terminie od 14 do 19 lutego swoje umiejętności zaprezentuje około 2 000 kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski – seniorów i juniorów.

Pod kierunkiem selekcjonera Sebastiana Krauzowicza, kapitana Bartosza Petera oraz pod okiem trenerów: Joanny Klimas-Profus oraz Janusza Profusa i Lecha Płucińskiego, juniorzy i seniorzy trenują wg ściśle opracowanego planu i zatwierdzonego menu.

Podczas treningów korzystają z najwyższej jakości produktów oraz kulinarnej wiedzy i technik, które w tradycyjnie przygotowanej kuchni są nie do wykonania, a zaplecze kulinarne Instytutu Transgourmet taką pracę umożliwia.
W skład kadry narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni wchodzą:

Kulinarna kadra seniorów:

Bartosz Peter (kapitan drużyny)

Michał Świerad (pastry chef)

Mariusz Roch

Marcin Gruszka

Dawid Grucel

Michał Kuduk

Maciej Hippler

Adam Woźniak

Filip Cwojdziński.

Kulinarna kadra juniorów:

Emil Guzik

Daniel Warszawski

Damian Hirt

Adam Rzęski

Kamil Poćwiardowski

Krzysztof Kowalski

Karol Piotrowski

Mateusz Galbarczyk

Bartosz Wicherek.

W konkursie prezentacji sztuki cukierniczej wystartują indywidualnie:

Angelika Chwyć

Renata Martyna.

Każda z drużyn zaprezentuje swój kunszt i umiejętności w następujących konkurencjach „Restaurant of Nations” (nasi seniorzy w terminie 17.02 godz. 19.00-22.00, nasi juniorzy w terminie 18.02 godz. 11.30-14.30) oraz „Chef’s Table” (nasi seniorzy w terminie 15.02 godz. 20.00), IKA Buffet (nasi juniorzy w terminie 16.02 godz. 20.30). Konkurs „Restaurant of Nations” odbędzie się w hali C1, a konkursy „Chef’s Table” i „IKA Buffet” w hali C2 terenów targowych  targów Stuttgarckich. W ramach olimpiady zaprezentują się również drużyny w konkursie „Restaurant of Community Catering” (bez polskiej reprezentacji) w Foyer hali C2 oraz uczestnicy indywidualni przy wejściu wschodnim w godzinach otwarcia targów (10.00 – 18.00). 

Kalendarium

Najpopularniejsze