Chrupiąca zapiekanka po włosku

Chrupiąca zapiekanka po włosku

09 lutego 2018

Sylwia Ładyga, uczestniczka 5. edycji programu Masterchef, ambasadorka marki Skarby Serowara przygotowała walentynkowy przepis na chrupiące zapiekanki po włosku z serem Bursztyn.

CHRUPIĄCE ZAPIEKANKI PO WŁOSKU – Z BURSZTYNEM, PESTO I POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie – 200 g
  • pomidor – 1 szt.
  • domowe pesto bazyliowe – ok. 100 g
  • ser żółty BURSZTYN Skarby Serowara – 100 g
  • świeży szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • żółtko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi, nakładamy porcję pesto bazyliowego. Dodajemy starty Bursztyn oraz plaster pomidora. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy solą oraz pieprzem i zapiekamy ok. 20 minut/200°C. Zajadamy na gorąco ze świeżymi ziołami!