Chili con carne – mielona wołowina w stylu meksykańskim z czerwoną fasolą

Chili con carne – mielona wołowina w stylu meksykańskim z czerwoną fasolą

02 kwietnia 2015

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka QMP (mielona) – 600 g
  • Cebula – 2 średnie sztuki
  • Kolendra mielona -1 płaska łyżeczka do herbaty
  • Kmin rzymski mielony -1 płaska łyżeczka do herbaty
  • Kolendra świeża – 1 mała doniczka
  • Esencjonalny bulion wołowy  – 300 ml
  • Pikantna zielona papryka – 1 szt. średniej wielości
  • Czerwona gotowana –  150 g
  • Pomidory „pelati” – 1 mała puszka ok. 400 g
  • Sól

SPOSÓB WYKONANIA

Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmażać partiami mięso. Wymieszać z cebulą dodać, pociętą w drobną kosteczkę pikantną paprykę i mielone przyprawy, całość podlać bulionem i dusić po odparowaniu bulionu. Następnie dodać dokładnie rozgniecione pomidory z sokiem, dusić i doprawić solą do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, dodać fasolę, chwilę poddusić  i dodać posiekaną świeżą kolendrę.