Brzoskwiniowo – malinowa tarta

Brzoskwiniowo – malinowa tarta

26 lipca 2016

Składniki

•       55 g i 2 łyżki niesolonego masła w temp. pokojowej

•       55 g i 2 łyżki cukru pudru

•       1 żółtko jajka, ugotowanego na twardo

•       1 żółtko

•       ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

•       310 g mąki

•       ¼ łyżeczki soli

Nadzienie

•       240 ml półtłustego mleka

•       1 łyżeczka pasty waniliowej

•       1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

•       3 żółtka

•       60 g cukru

•       3 łyżki mąki kukurydzianej

•       2 łyżki niesolonego masła

•       1 łyżka likieru pomarańczowego /opcjonalnie brandy

•       2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki

•       210 g świeżych malin

•       60 g dżemu jabłkowego

Przygotowanie

Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. „Przeciśnij” żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.

Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin).

Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce) – tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.

Po schłodzeniu, dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.

Nadzienie: odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje – około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.

Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia.

Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.

Przepis: Anna Olson

Polsat Food Network