Składniki
• 55 g i 2 łyżki niesolonego masła w temp. pokojowej
• 55 g i 2 łyżki cukru pudru
• 1 żółtko jajka, ugotowanego na twardo
• 1 żółtko
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 310 g mąki
• ¼ łyżeczki soli
Nadzienie
• 240 ml półtłustego mleka
• 1 łyżeczka pasty waniliowej
• 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
• 3 żółtka
• 60 g cukru
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
• 2 łyżki niesolonego masła
• 1 łyżka likieru pomarańczowego /opcjonalnie brandy
• 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki
• 210 g świeżych malin
• 60 g dżemu jabłkowego
Przygotowanie
Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. „Przeciśnij” żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.
Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin).
Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce) – tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Po schłodzeniu, dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.
Nadzienie: odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje – około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.
Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia.
Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.
Przepis: Anna Olson
Polsat Food Network