Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

18 stycznia 2017

Piotr Murawski, Szef Kuchni marki Knorr 

Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki”, dodaje.

Składniki:

  • 200 g śliwek węgierek
  • 10 pieczarek
  • 5 świeżych pomidorów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • duża główka kapusty
  • cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • pęczek koperku
  • łyżeczka kminku
  • czerwone wino
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy w kostkę, a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotujemy do miękkości. Na maśle, w rondlu, podduszamy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodajemy kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Dusimy przez kilka minut. Do duszonych warzyw dodajemy odcedzoną kapustę. Doprawiamy  kminkiem i ostrą papryką. Wlewamy czerwone wino i dusimy około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podajemy posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.