Agnieszka Landa, właścicielka restauracji Włoska Knajpa w Warszawie
Składniki:
ok 15 słodkich papryczek pomidorowych
kostka sera feta
kostka sera białego
sól, pieprz
kilka ząbków czosnku
zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
ok 400 ml oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.