Antipasti z papryczek i sera feta

Antipasti z papryczek i sera feta

03 sierpnia 2016

Agnieszka Landa,  właścicielka restauracji Włoska Knajpa w Warszawie

Składniki:

ok 15 słodkich papryczek pomidorowych

kostka sera feta

kostka sera białego

sól, pieprz

kilka  ząbków czosnku

zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)

ok 400 ml oliwy lub oleju

Przygotowanie:

 Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce  na kilka dni.